TILBURG - Heracles heeft geprofiteerd van de malaise bij Willem II. De Almelose ploeg behaalde zaterdag in Tilburg met 3-0 de eerste uitzege sinds 2 maart 2008, toen FC Groningen met 2-1 verslagen werd.

De Braziliaanse spits Everton sloeg kort na rust toe met twee listige voetbewegingen. In de laatste seconden trapte Ricky van den Bergh een strafschop binnen.

Willem II was aanvallend machteloos, zeker toen in de rust topscorer Frank Demouge door een knieblessure in de kleedkamer achterbleef. Later viel ook nog de beste middenvelder, Said Boutahar, geblesseerd uit. De Tilburgers waren al verzwakt begonnen. Alfons Groenendijk zei voor zijn tweede wedstrijd als hoofdtrainer dat Willem II Danny Schenkel, Rens van Eijden en Mehmet Akgün node miste.

Vechten
Willem II vocht wel vanaf de aftrap, maar voetbalde niet beter dan Heracles. De Almelose club had het meeste balbezit en doorgaans een overwicht. Tot doelpunten leidde het niet. Hoogtepunt was de knal tegen de lat van Heraclied Van den Bergh in de 38e minuut.

Dit was drie minuten nadat Willem II voor de eerste keer gevaarlijk werd. Frank Demouge zag zijn schot uit de draai gekeerd door de vingertoppen van doelman Martin Pieckenhagen.

Harder
Het duel werd na een rustig begin steeds harder. Scheidsrechter Ruud Bossen trad voor rust op bij grove charges van Bart Biemans en Niels Vorthoren van Willem II en Mark Jan Fledderus en Jan Wuytens van Heracles.

Na rust sloeg Heracles snel toe. Everton stond in de 50e minuut totaal vrij na een diagonale voorzet waarbij Arjan Swinkels mistastte. Met zijn grote teen schoof de Braziliaan de bal onder doelman Aerts door. Twee minuten later verwerkte Everton de bal op een dieptepass van Votjech Schulmeister met een technisch hoogstandje in de hoek, 0-2.

Wanhoop
Willem II knokte wanhopig en tevergeefs tegen de zesde nederlaag op rij, waarvan de vierde thuis. In de blessuretijd mocht Van den Bergh vanaf elf meter raak schieten. Het Tilburgse publiek hief na afloop een fluitconcert aan. Na een uitstekende seizoensstart behaalde de ploeg uit de laatste dertien duels slechts vier punten. Willem II staat de resterende wedstrijden voor degradatievoetbal.

©ANP