EINDHOVEN - Dwight Lodeweges is voorlopig de nieuwe hoofdtrainer van PSV. De assistent van de woensdag vertrokken hoofdcoach Huub Stevens is volgens algemeen directeur Jan Reker op voorspraak van de spelersraad aangesteld. Lodeweges' eerste klus is de competitiewedstrijd zondag uit bij De Graafschap.

"We hadden ongeveer vier scenario's", lichtte Reker donderdag op een persconferentie toe. "De spelers willen voorlopig graag onder Lodeweges verder. Daarom hebben we hier voor gekozen."

"We gaan op zoek naar een oplossing voor de lange termijn. De bedoeling is dus dat Lodeweges hoofdtrainer blijft totdat we een nieuwe hoofdtrainer hebben gevonden. Een andere tussenpaus heeft niet de voorkeur."

Wouters
Jan Wouters blijft als assistent-trainer werkzaam bij het eerste elftal. De oud-international werkte vorig seizoen na het vertrek van Ronald Koeman ook al even als hoofdtrainer van de landskampioen. "Dat was geen succes", erkende Reker. "Hij blijft daarom assistent. Voor Jan verandert er dus niets."

,,Hij blijft daarom assistent. Voor Jan verandert er dus niets. Ik heb wel goede hoop dat Phillip Cocu meer rond het eerste elftal gaat doen. Hij loopt nu stage bij de A1, maar ik heb al met hem gesproken. Hij wil meedenken met PSV. Vrijdag spreek ik hem opnieuw. Cocu heeft al wel aangegeven dat hij volgend seizoen niet als assistent bij het eerste elftal kan werken. Hij heeft het dan te druk met het Nederlands elftal.''

Loopbaan
De 51-jarige Lodeweges, een geboren Canadees, debuteerde als verdediger van Go Ahead Eagles in het Nederlandse profvoetbal. Na zijn loopbaan als speler werd hij assistent-coach bij de club uit Deventer. Lodeweges werkte daarna ook als tweede trainer bij Heerenveen. Hij was later bijna zes jaar hoofdtrainer van FC Zwolle en FC Groningen.

Interim-trainer Sef Vergoossen haalde de Canadees vorig jaar januari als zijn assistent naar PSV. Het tweetal werkte eerder samen bij het Japanse Grampus Eight. "De spelers vinden dat Lodeweges alles goed kan verwoorden", verklaarde Reker.