ALKMAAR - Scouts van Europese topclubs noteerden de afgelopen maanden bij wedstrijden van AZ de stijlvolle reddingen van Sergio Romero, het tactisch inzicht van Demy de Zeeuw en de doelpunten van Mounir El Hamdaoui.

De grootmachten uit Europa kunnen zich echter de moeite besparen om met een flinke zak geld aan te kloppen bij technisch directeur Marcel Brands. AZ is niet van plan om in de winterstop een van de gewilde spelers te laten gaan.

De winterkampioen van Nederland bevindt zich volgens Brands momenteel in een luxepositie. "Meerdere spelers hebben aangegeven dat ze AZ op dit moment niet zomaar willen verlaten. Ik merk aan de reacties van de jongens dat ze voelen dat dit nog een heel mooi seizoen kan worden."

Scouts
Voorzitter Dirk Scheringa pronkte onlangs met een briefje waarop de namen van diverse topclubs uit Europa stonden. Die hadden allemaal scouts naar het DSB Stadion gestuurd om het elftal van trainer Louis van Gaal aan het werk te zien. "Maar we laten niemand gaan", riep Scheringa.

Wat nou echter als FC Barcelona zich daadwerkelijk meldt voor topschutter El Hamdaoui? "Je kunt nooit 'nooit' zeggen. We weten niet in welke situatie we nog terecht kunnen komen", gaf Brands maandag toe. "Maar bij AZ heerst geen financiële nood en er is dus geen druk spelers te moeten verkopen. We willen deze ploeg bij elkaar houden."

Kritiek
De technisch directeur van AZ kreeg vorig jaar veel kritiek te verduren. Zijn dure aankopen - Ari, El Hamdaoui en Graziano Pellè - rendeerden niet en AZ sloot het seizoen af op de teleurstellende elfde plaats. De drie spitsen toonden in de eerste seizoenshelft echter aan dat Brands hen niet voor niets naar Alkmaar heeft gehaald.

"Dat doet mij persoonlijk ook goed, ik ben toch verantwoordelijk. Dit seizoen hebben we vooral geïnvesteerd in mentaliteit en gretigheid, in jongens van wie we op aan kunnen. Moisander, Swerts, Van der Velden en Holman voegen allemaal wat toe aan AZ. De kracht van deze selectie is de breedte. Met name in de voorhoede en op het middenveld hebben we veel mogelijkheden."

Het enige wat volgens Brands in de selectie ontbreekt, is ervaring. "Maar ik heb niet het idee dat de concurrenten in Nederland meer ervaring hebben. Ajax beschikt ook over een jonge ploeg en PSV is vooral veel dominante ervaring kwijtgeraakt."

Heilig
AZ probeerde vorig jaar tevergeefs om Afonso Alves los te weken bij SC Heerenveen. Na de soap rondom de overgang van de Braziliaanse spits spraken de Alkmaarders intern af geen spelers uit die categorie meer aan te willen trekken.

"Ons salarisgebouw is heilig, dat gaan we niet omvergooien. Daarnaast blijft onze voorkeur uitgaan naar Nederlands sprekende spelers. We zullen dus steeds creatiever moeten zijn om goede spelers binnen te halen."

Luxeprobleem
Voorlopig geniet Brands van de rust in Alkmaar. Toch blijkt ook de winterkampioen nog zo zijn eigen problemen te hebben. Van Gaal meldde zich maandag op de kamer van de technisch directeur met de mededeling dat de veldverwarming niet genoeg capaciteit heeft om het hoofd- en trainingsveld van het DSB Stadion tegelijk te ontdooien. "We hebben destijds iets te veel bezuinigd", glimlacht Brands. "Maar ach, dit is slechts een luxeprobleem."