RIJSWIJK - Door zijn tussentijdse transfer naar Real Madrid kan Klaas-Jan Huntelaar de topscorerstitel in de eredivisie dit seizoen niet verdedigen. De spits die afgelopen seizoen bij Ajax goed was voor 33 doelpunten, kwam in de eerste seizoenshelft niet verder dan zes treffers.

Mounir El Hamdaoui van AZ lijkt de belangrijkste gegadigde om Huntelaar op te volgen als topscorer. De Marokkaanse aanvaller scoorde in zeventien duels al vijftien keer.

Alves
Huntelaar volgde vorig seizoen precies hetzelfde schema. Afonso Alves, met 34 doelpunten de topschutter in het seizoen 2006-2007, had er in zijn gloriejaar na zeventien wedstrijden zestien gemaakt.

El Hamdaoui wordt op de topscorerslijst gevolgd door Marcus Berg (FC Groningen) en Frank Demouge (Willem II). Beiden maakten er dertien. Matthew Amoah van NAC Breda staat halverwege de competitie op twaalf treffers.

Romero
Ook AZ-doelman Sergio Romero kan persoonlijk goede cijfers overleggen. Romero stapte voor de winterstop al bij twaalf competitiewedstrijden zonder tegentreffer van het veld. De Argentijnse keeper werd in de overige vijf duels elf keer geklopt. Hij is daarmee de minst gepasseerde doelman in de eredivisie.

PSV, de landskampioen van de afgelopen vier seizoenen, kon de laatste jaren vooral vertrouwen op het sterke keeperswerk van Heurelho Gomes. De inmiddels naar Tottenham Hotspur vertrokken Braziliaan hield de laatste drie seizoenen steeds zeventien maal 'de nul'.

'Clean sheets'
De beste prestatie leverde Gomes in het seizoen 2004-2005. Toen bleef hij samen met tweede keeper Edwin Zoetebier in de eerste zeventien duels twaalf keer zonder tegentreffer. In de tweede seizoenshelft kwam de Braziliaan toen nog eens tot elf 'clean sheets'. Zijn vervanger bij PSV Andreas Isaksson bleef in de eerste helft van het huidige seizoen tijdens acht wedstrijden zonder tegentreffer.