UTRECHT - Ton du Chatinier maakt het seizoen af als trainer van FC Utrecht. Dat is de intentie van de clubleiding en de assistent-trainer zelf. "We willen de zaak voor de rest van het seizoen intern oplossen. Alleen moeten we dan wel de KNVB mee hebben", zei voorzitter Jan-Willem van Dop zondag.

Du Chatinier en oud-speler Robert Roest zaten zondag tegen Roda JC (3-1) op de trainersbank. Geen van beiden beschikt echter over een geschikt trainersdiploma en daarom werden in de media de namen van Ernie Brandts en Co Adriaanse al genoemd.

Du Chatinier is wel bezig met de cursus, maar is pas aan het eind van het seizoen klaar. De KNVB heeft voorlopig voor vier weken dispensatie verleend en buigt zich in januari, in overleg met de club, over de rest van het seizoen.

Solidariteit
Du Chatinier ziet zijn nieuwe functie wel zitten. "Het is een gekke periode geweest. In de eerste maanden dat ik hier zat, gingen er vier trainers uit en nu deze week ook nog de hoofdtrainer."

De assistent-trainer wilde ook stoppen uit solidariteit met Van Hanegem, maar deze spoorde hem juist aan om door te gaan. "Ik ga er voor, ook volgend seizoen. In welke hoedanigheid is nog niet duidelijk, maar ik ga door", besloot Du Chatinier, die een langlopend contract heeft bij FC Utrecht.

Aanvoerdersband
Hij heeft in ieder geval alle steun van de spelers. "Ik denk dat het goed is om Du Chatinier het jaar af te laten maken", zei aanvoerder Gregoor van Dijk. De middenvelder heeft besloten dat hij zijn aanvoerdersband niet inlevert.

"Ik heb vandaag een gesprek gehad met voorzitter Jan-Willem van Dop. Ik blijf aanvoerder. Het heeft geen toegevoegde waarde als ik er mee stop. De emoties zijn nu ook gezakt. Er is een hoop gebeurd dit seizoen. Ik was boos en teleurgesteld, maar dat is nu na een paar dagen gezakt", zei Van Dijk na afloop van de 3-1-zege op Roda JC.

Reserve-aanvoerder Tim Cornelisse droeg zondag uiteindelijk de aanvoerdersband tegen Roda. Van Dijk is nog niet hersteld van een buikwandoperatie. Ook Cornelisse meldde achter Du Chatinier te staan als eindverantwoordelijke.

Boos
Wel is de selectie van Utrecht boos over het feit dat het bestuur hen niet naar de mening heeft gevraagd over het ontslag van Van Hanegem.

Cornelisse: "Wij gaan ook niet over beslissingen, maar het was wel fijn als we onze mening hadden mogen geven." De verdediger zei nog nooit zoiets te hebben meegemaakt.

"Het was een heel hectische week, maar we hebben dit gelukkig als motivatie kunnen gebruiken om drie punten te halen. Vooral de eerste helft hebben we karakter getoond", zei hij over de 3-1-zege op Roda JC.

'Grenzen overschreden'
Voorzitter Jan-Willem van Dop staat nog steeds achter de gang van zaken. "Het is toch logisch dat zoiets gebeurt. Het is net als in een bedrijf. Frans van Seumeren is grootaandeelhouder. Het is zijn geld."

Maar ook Van Dop persoonlijk vindt dat er grenzen zijn overschreden door Van Hanegem, die Van Seumeren onder meer een duikboot zonder verstand van voetbal noemde. "Daarmee zitten we op een lijn."