ALKMAAR - AZ heeft de eerste seizoenshelft zondag in stijl afgesloten. Het elftal van Louis van Gaal verzekerde zich met een krappe overwinning op NEC (1-0) van het officieuze winterkampioenschap.

De Alkmaarders hadden de dertiende zege van het seizoen te danken aan twee invallers: Moussa Dembélé en Graziano Pellè. De voorbereidende actie was van de Belg, de treffer van de Italiaan.

Op exact de helft van de competitie heeft AZ drie punten meer dan Ajax. Een feestje zal er in Alkmaar niet komen om de wintertitel te vieren. Trainer Louis van Gaal hecht nauwelijks waarde aan deze 'papieren titel'. Toch zegt het wel iets. PSV ging de afgelopen vier jaar ook steeds als nummer één de winterstop in en werd vier keer op rij kampioen.

Counter
NEC-trainer Mario Been was van zijn geloof afgestapt voor het duel met de koploper. Been, normaal een warm voorstander van een systeem met drie spitsen, wilde met drie mandekkers het Alkmaarse gevaar van de lichtvoetige spitsen Ari en Mounir El Hamdaoui beteugelen.

Die versterking van de defensie ging ten koste van een aanvaller. In Alkmaar vormden Jhon van Beukering en Collins John de voorhoede van de Nijmegenaren, die gokten op de counter.

Moeite
AZ had aanvankelijk moeite om een oplossing te verzinnen voor de defensieve speelwijze van NEC. Van Gaal besloot al snel centrale verdediger Kees Luijckx door te schuiven naar het middenveld. Het ontbrak de vervanger van de geblesseerde Hector Moreno echter aan ideeën om daar van waarde te zijn.

De toeschouwers in het DSB Stadion, die normaal gesproken bij thuisduels van AZ toch aardig verwend worden, kregen daardoor in het eerste half uur een tactisch schuifspel te zien.

</p>