GRONINGEN - Supporters van SC Heerenveen hebben voorafgaand aan de derby tegen FC Groningen een blauw geverfd toilet met bidetfunctie geplaatst voor de hoofdingang van de Euroborg, het stadion van de Groningers waar de teams elkaar zondagmiddag treffen.

De actie is een ludiek protest tegen het verbod dat de Friese fans kregen opgelegd om een sfeeractie met spandoeken en vlaggen in het uitvak te organiseren, ondanks dat deze brandveilig gecertificeerd zouden zijn.

Vorig seizoen brak tijdens de wedstrijd FC Groningen - Ajax brand uit op een deel van de noordtribune van de Euroborg, nadat enkele toiletrollen, die bedoeld waren als sfeeractie, vlam vatten. Als gevolg daarvan heeft de Groningse brandweer strenge voorwaarden aan sfeeracties gesteld. Volgens de Friese actiegroep kan het niet lang meer duren dat toiletrollen zelfs op de toiletten van het stadion verboden worden. "Daarom bieden wij dit toilet met bidetfunctie vast aan bij de club", aldus een verklaring. "Dan kan men zonder toiletpapier toch de behoefte doen."

Zaterdag verfden Groningse fans al het pand van Bernlef, een Friese studentenvereniging die zetelt in Groningen, groen en wit. Daarbij deden de schilders ook vast een voorspelling over de uitslag: 3-0. Supporters van beide clubs hebben in de loop der jaren al diverse ludieke acties uitgehaald om het andere kamp te irriteren.