ARNHEM - Ook de morele steun van een exceptioneel hoog aantal meegereisde fans bood Volendam zaterdagavond geen soelaas. De ploeg verloor met 3-1 bij een net iets minder slecht Vitesse en gaat als hekkensluiter van de eredivisie de winterstop in.

Terwijl de Volendammers eerder dit seizoen telkens slechts een handjevol fans mee lokten naar uitwedstrijden, waren in Arnhem zomaar zo'n 300 fans aanwezig. Trainer Frans Adelaar, die vorige week na de zege op Heracles (3-1) een oproep deed voor meer steun, moet de drukte in het gastenvak van het Gelredome met genoegen hebben aangezien. Voor een korting - vijf in plaats van 16,50 euro - waren meer supporters van Volendam bereid hun dorp te verlaten.

Fout op fout
Maar Volendam bewees andermaal buiten het eigen kunstgras tot bitter weinig in staat te zijn. In de eerste helft waren de bezoekers niet eens zoveel slechter dan de thuisclub, die ook fout op fout stapelde. Maar bij de rust stond er wel 2-0 op het scorebord. Alexander Büttner scoorde al na zeven minuten, even later profiteerde Santi Kolk van een mislukte uittrap van doelman Jeroen Verhoeven.

Vitesse had dringend behoefte aan een succesje, de ploeg had al zeven wedstrijden op rij niet gewonnen. De kritiek op het bestuur en de trainer Hans Westerhof groeit, de ontlopen blamage van de laatste plaats op de ranglijst ten spijt is het spel nog steeds ver beneden peil.

Tweede helft
In de tweede helft regeerde vooral de angst aan Arnhemse kant, versterkt nadat Melvin Platje kort na de rust op aangeven van een andere invaller, Gerson Sheotahul, voor 2-1 had gezorgd. Volendam kreeg vervolgens één mogelijkheid op de gelijkmaker, Frank van der Struijk redde op de doellijn bij een inzet van Mathieu Boots. Vitesse bleef ternauwernood overeind en invaller Mads Junker, door de eigen aanhang luidruchtig toegejuicht, zorgde voor de bevrijdende derde treffer.