TILBURG - Sparta-trainer Foeke Booy heeft zaterdagavond na de nederlaag tegen Willem II (3-2) opnieuw fel uitgehaald naar de arbitrage. Hij legde daarmee een waarschuwing van scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg zich gedeisd te houden, naast zich neer.

Volgens Booy had Uilenberg in de rust van Willem II - Sparta directeur Peter Bonthuis aangesproken dat kritiek op de arbitrage "niet in het voordeel van Sparta zou werken". Booy voelde er echter weinig voor om te zwijgen over het fluiten van scheidsrechter Michel Winter in Tilburg. De arbiter nam inderdaad enkele dubieuze beslissingen.

'Twaalf tegen tien'
Hij gaf Willem II-doelman Maikel Aerts slechts geel toen deze in het zestienmetergebied Rydell Poepen tegen de grond werkte maar gaf kort daarna Spartaan Edouard Duplan wel zijn tweede gele kaart na een ongelukkige actie.

"Ik kan toch niets anders concluderen dat deze man er geen kaas van heeft gegeten. Elf tegen tien was al moeilijk, maar twaalf tegen tien onmogelijk", foeterde Booy.

Tweede keer
De trainersstaf van Sparta had het al verbruid bij Uilenberg na de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Booy en de zijnen waren furieus toen Mark Looms ongestraft spits Poepon uit de wedstrijd kon schoppen. Arbiter Björn Kuipers deed de aanslag af met slechts een vrije trap voor de Rotterdammers. Booy stelde na afloop dat het toch "logisch is dat Nederland geen scheidsrechters hoeft te sturen naar het WK voetbal".

Booy voelde vorige week al nattigheid. "Tom van Sichem kwam voor de wedstrijd tegen Heerenveen al naar me toe om te zeggen dat ik na afloop niet te kritisch op hem mocht zijn. Om maar aan te geven hoe ze er met elkaar over praten", aldus Booy.