TILBURG - Willem II gaat na een zwaarbevochten zege op Sparta (3-2) alsnog tevreden de winterstop in. Voor de ploeg van trainer Andries Jonker had er na een sterk begin van de competitie meer ingezeten dan 24 punten, maar het ging mis in november en december.

Op 23 november won Willem II voor het laatst, met 3-0 thuis tegen FC Groningen. Daarna volgden vier nederlagen op rij tegen Heracles Almelo, SC Heerenveen, NEC en FC Twente. De zege tegen Sparta was dan ook broodnodig om met een goed gevoel de eerste seizoenshelft af te sluiten.

Sparta kan met 18 punten ook redelijk content zijn, maar had na de zege vorige week op sc Heerenveen (4-1) in Tilburg gehoopt op de eerste uitzege dit seizoen.

Droomstart
De Tilburgers kenden een droomstart, want al na drie minuten stond de 1-0 op het scorebord. Uit een hoekschop van Saïd Boutahar kopte verdediger Rens van Eijden de bal binnen. Dat was een flinke tegenvaller voor Sparta, dat pech had toen verdediger Ruud Knol in de elfde minuut de bal op de buitenkant van de paal knalde.

Maar het verschil tussen de beide ploegen zat eigenlijk voorin. Sparta heeft met Rydell Poepon (7 competitietreffers) een meer technische spits en Willem II heeft daar met Frank Demouge een brok onverzettelijkheid. De lange spits bezorgde zijn directe tegenstander Knol een lastige avond, vooral in luchtduels. In de 22e minuut kopte Demouge een vrije trap van Boutahar binnen, zijn dertiende competitietreffer.

Sparta kwam in de slotfase van de eerste helft terug tot 2-1 toen Knol een strafschop benutte. Doelman Maikel Aerts kwam met slechts een gele kaart goed weg toen hij Poepon in het strafschopgebied tegen de grond werkte. De vreugde bij de Rotterdammers was van korte duur omdat aanvaller Edouard Duplan er kort daarna afkon na zijn tweede gele kaart.

Hands?
In de tweede helft kwam Sparta, ondanks een man minder, op 2-2 door Joey Godee en die stand gaf de verhoudingen in het veld goed weer. Maar scheidsrechter Michel Winter dacht daar anders over toen hij in de 57e minuut de Tilburgers een strafschop toekende.

Een Spartaan in de muur zou hands hebben gemaakt na een vrije trap van Boutahar. Demouge verzuimde echter zijn veertiende treffer te maken. Doelman Wapenaar keerde de inzet. Uit de daaropvolgende hoekschop maakte Arjan Swinkels de misser van Demouge alsnog goed: 3-2.