ALKMAAR - AZ-trainer Louis van Gaal kan voor de laatste competitiewedstrijd van 2008 weer beschikken over verdediger Kew Jaliens en aanvaller Moussa Dembélé. Jaliens ontbrak ruim zes weken vanwege een bovenbeenblessure. Dembélé raakte in oktober gebleseerd aan de knie.

De Belgische spits onderging vorige maand een kijkoperatie aan het gewricht, waaruit bleek dat het kapsel in de knie voor irritatie zorgde. Dat moest met rust genezen. "Dembélé wil heel graag, maar ik moet er nog over nadenken of ik hem nu al op de bank zet", aldus Van Gaal vrijdag op de website van de Alkmaarders, die zondag NEC ontvangen. Jaliens behoort zeker tot de selectie voor dat duel. Gijs Luirink, Jeremain Lens en Hector Moreno zijn niet inzetbaar vanwege blessures.

AZ heeft zondag genoeg aan een gelijkspel om als koploper de winterstop in te gaan. De officieuze wintertitel zegt Van Gaal echter weinig, zo gaf hij vrijdag aan. "De titelstrijd wordt namelijk pas in maart beslist, denk ik. De term winterkampioen zegt me niets, dat is een gevonden voorwerp van de media zodat ze weer wat te schrijven hebben", aldus de oefenmeester, die wel toegaf dat de eerste seizoenshelft voor AZ geweldig is verlopen.