MADRID - De Spaanse en Portugese voetbalbond gaan proberen gezamenlijk de organisatie van de strijd om de wereldtitel in 2018 binnen te halen. Spanje en Portugal lieten hun interesse al blijken toen de wereldvoetbalbond FIFA afgelopen weekeinde bekendmaakte dat het de WK's 2018 en 2022 in december 2010 tegelijk wil verdelen.

De afvallers van de eerste stemming dingen dan direct mee voor het tweede toernooi. Ook Nederland en België hebben zich gezamenlijk gemeld voor beide evenementen.

Het bestuur van de Spaanse voetbalbond rondde dinsdag de formele tender af waarmee de kandidatuur bij de FIFA wordt onderstreept. "We zijn klaar met ons bidbook, waarbij het WK in Spanje en Portugal gehouden moet gaan worden", liet de Spaanse bond in een verklaring weten. Spanje organiseerde het wereldkampioenschap al in 1982, Portugal investeerde miljoenen in tien stadions voor de Europese titelstrijd in 2004.

Kandidaten
Engeland is ook in de race voor het WK van 2018. Daarnaast zouden Australië, China, Mexico en Rusland interesse hebben in de organisatie van dat evenement. In 2010 vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in Zuid-Afrika, vier jaar later is Brazilië aan de beurt.