UTRECHT - FC Utrecht heeft trainer Willem van Hanegem met onmiddellijke ingang op straat gezet. De club vindt dat er geen basis meer is voor verdere samenwerking na enkele uitlatingen van de coach in de media.

Van Hanegem maakte zondag bekend dat hij na dit seizoen zou opstappen. De toelichting die hij daarop heeft gegeven in 'diverse media' is volgens FC Utrecht aanleiding de samenwerking direct te beëindigen.

Uitlatingen
Maandag riep voorzitter Jan-Willem van Dop de hoofdtrainer ter verantwoording naar aanleiding van een aantal publicaties in (de regionale editie van) AD Sportwereld. De coach schreef daarin zijn reguliere column, maar deed ook scherpe uitlatingen in een artikel over Frans van Seumeren, de meerderheidsaandeelhouder.

Van Hanegem ontkende tegen de voorzitter bepaalde uitlatingen te hebben gedaan en ook in zijn column zouden zaken verkeerd zijn overgekomen. Volgens Van Dop was daarmee de kous af en was er geen sprake van disciplinaire maatregelen tegen Van Hanegem. Dinsdag bleek dat het genuanceerder lag.

Een duikboot
In het artikel in de regionale editie van de krant zei Van Hanegem maandag onder meer dat FC Utrechts meerderheidsaandeelhouder Frans van Seumeren "een duikboot" is die "geen verstand van voetbal heeft, maar ondertussen heeft hij het wel allemaal voor het zeggen". Volgens Van Dop had Van Hanegem een deel van zijn uitspraken in dat bewuste artikel ontkend.

Het laatste publieke optreden van de coach was maandagavond in Zeist bij de arbitragecommissie van de KNVB. Daar was hij aanwezig als getuige in de zaak die oud-keeperstrainer Maarten Arts tegen de club had aangespannen. Arts was een van de vier assistenten van Van Hanegem die eind oktober op non-actief werden gezet.