ZEIST - Een negatieve en zeer arrogante houding, geroddel en het verspreiden van geruchten. Dat verweet de clubleiding van FC Utrecht de vier assistent-coaches die eind oktober op non-actief werden gezet. De advocaat van de club somde dit rijtje maandag in Zeist op tijdens een zitting van de arbitragecommissie van de KNVB.

Die moet bepalen of keeperstrainer Maarten Arts kan terugkeren bij de club. De andere drie assistenten hebben inmiddels een overeenkomst met FC Utrecht bereikt over ontbinding van hun contract.

Volgens FC Utrecht heeft de clubleiding geen vertrouwen meer in samenwerking met Arts en heeft de voormalige keeperstrainer bovendien last van belangenverstrengeling, omdat hij parttime werkt voor een keepersschool in midden-Nederland. Arts ziet geen probleem om terug te keren, het argument van belangenverstrengeling wijst hij af.

Arts zegt zich bovendien niet te herkennen in de omschrijving die Utrecht geeft aan het gedrag van de vier. Volgens de keeperstrainer is hij bovendien nooit aangesproken op zijn gedrag. Voorzitter Jan-Willem van Dop weersprak dat maandag: "We hebben het in meerdere gesprekken verteld."

Verwijten
Het ging maandagavond in een hotel in Zeist vooral over de vraag of FC Utrecht Arts vaak genoeg had aangesproken en of Arts persoonlijk veel te verwijten was geweest. Hoofdtrainer Willem van Hanegem, aanwezig als getuige, verklaarde persoonlijk geen problemen te hebben gehad met Arts. Hij weersprak dat hij Arts zou hebben gezegd dat hij wat hem betreft mocht terugkeren.

"Ik heb hem alleen verteld dat ik aan de technisch directeur zou vertellen dat Maarten graag terug wilde", aldus Van Hanegem. "Ik zei nog: Ik heb je niet ontslagen en ik kan je ook niet aannemen."

Weinig concreet
Volgens FC Utrecht was de onderlinge verhouding in de technische staf al langer verstoord. Arts zou volgens de clubleiding net zo goed als David Nascimento, Rob Druppers en John van Loen zijn aandeel hebben gehad in de onderlinge verstandhouding.

Veel concrete voorbeelden kwamen niet op tafel. Van Hanegem kwam er met een paar naar voren: "Ik heb tijdens een trainingskamp in Engeland een lichte aanvaring met Maarten gehad, omdat ik wilde dat hij fulltime bij de club zou zijn. Maar verder heb ik met hem nooit een probleem gehad." Met Nascimento botste Van Hanegem destijds omdat hij weigerde mee te helpen bij het sjouwen van bagage.

De arbitragecommissie gaat zich beraden op een vonnis, dat bindend is. Er is geen mogelijkheid tot beroep. De commissie doet uiterlijk in de eerste week van januari uitspraak.