DOETINCHEM - Ajax vermaakte zich zondag voor het tweede seizoen op rij bij De Graafschap. De Amsterdammers, afgelopen jaar met 1-8 te sterk op de Vijverberg, boekten de grootste zege onder trainer Marco van Basten: 0-6.

Ajax bleef door overwinning in het spoor van koploper AZ, dat nog steeds een voorsprong van drie punten koestert. De Graafschap vervolgt de strijd tegen degradatie voorlopig zonder aanvoerder Joost Volmer. De verdediger gaf Dario Cvitanich in de 35e minuut een elleboogstoot en kreeg net als vorige maand tegen Sparta de rode kaart.

In zijn lange zoektocht naar de beste bezetting van de middelste linie gunde trainer Marco van Basten tegen De Graafschap Gabri weer eens een kans. De Spanjaard dankte de uitverkiezing waarschijnlijk aan de blessure van Rasmus Lindgren, de Zweed die dit seizoen van alle middenvelders bij Ajax de meeste speeltijd krijgt.


Foto: ANP | Cvitanich juicht nadat hij de 1-0 heeft gemaakt.

Kansen genoeg
Gabri benutte zijn kans om nog maar eens te laten zien waar hij goed in is. Hij won net als Eyong Enoh, de andere controleur op het Amsterdamse middenveld, veel duels. Het duo voetbalde in dienst van de vier aanvallers van Ajax. Luis Suarez, Cvitanich, Miralem Sulejmani en Urby Emanuelson kregen alle gelegenheid om de defensie van De Graafschap met creatieve ingevingen te ontrafelen. Ze scoorden uiteindelijk allemaal.

Cvitanich was al na 15 seconden dicht bij de openingstreffer van Ajax. Doelman Erik Heijblok hield de Argentijn echter met een fraaie reflex nog van scoren af. De keeper, vorig jaar nog in dienst van Ajax, was in de tiende minuut echter kansloos toen Cvitanich ongehinderd een door Sulejmani genomen hoekschop met het hoofd mocht verlengen (0-1).


Foto: ANP | Luis Suarez wordt in het strafschopgebied onderuit gehaald door Purrel Frankel.

Verfijnde techniek
Sulejami tekende twee minuten later voor de tweede treffer van Ajax (0-2). De Serviër benaderde tegen De Graafschap het niveau dat hem vorig jaar bij Heerenveen een gewilde voetballer maakte. Hij passeerde verdedigers alsof ze er niet stonden en etaleerde ook zijn verfijnde traptechniek. Ajax mocht zichzelf wel aanrekenen dat het voor rust niet meer rendement uit de acties van Sulejmani haalde.

De Amsterdammers bleken achterin ook weer af en toe erg kwetsbaar. Met dank aan Oleguer verscheen Geert den Ouden binnen twintig minuten tweemaal voor Kenneth Vermeer. De vervanger van Maarten Stekelenburg behoedde zijn ploeg met knap keeperswerk voor een tegentreffer.


Foto: ANP | Joost Volmer krijgt de rode kaart, nadat hij Cvitanic een elleboogstoot heeft gegeven.

Man meer
Joost Volmer ontnam De Graafschap in de 35e minuut het laatste uitzicht op een stunt. De verdediger, ook aanvoerder, trakteerde Cvitanich op een elleboogstoot. Hij kreeg net als vorige maand tegen Sparta volkomen terecht de rode kaart.

Met een man meer op het veld vermaakte Ajax de meegereisde aanhang. Luis Suarez benutte in de 53e minuut een strafschop en tekende in de 62e minuut ook voor het vierde doelpunt van Ajax. Emanuelson (67e minuut) en Cvitanich (71e minuut) bepaalden uiteindelijk de eindstand op 0-6.