NIJMEGEN - Na de kwalificatie voor de derde ronde van de UEFA Cup was het drie dagen feest in Nijmegen. ADO Den Haag maakte zondag op de 'afterparty' van NEC een einde aan de jubelstemming. Het elftal van trainer André Wetzel hield de thuisploeg op 0-0.

Ook in De Goffert bleek dat de eerste wedstrijd na een moment van grote euforie vaak een moeilijke is. Trainer Mario Been had er alles aan gedaan om zijn spelers na de sensationele zege op Udinese (2-0) weer terug te laten keren in de 'wereld van nu'. Onbewust speelde tegen ADO toch de wedstrijd tegen de Italianen nog door de hoofden van de NEC'ers. De afgelopen dagen, en ook zondag op de tribunes, ging het in Nijmegen over bijna niets anders.

Been koos ervoor om met nagenoeg dezelfde basisformatie te beginnen. Alleen Saïdi Ntibazonkiza raakte zijn plek kwijt aan Moestafa El Kabir. De spelers leken in drie dagen tijd een gedaantewisseling te hebben ondergaan. Wat tegen Udinese wél allemaal lukte, ging zondag mis.

NEC leed veel balverlies en speelde voor rust in een veel te laag tempo. ADO had weinig moeite op de been te blijven, al zag scheidsrechter Dick van Egmond een handsbal van Christian Kum over het hoofd. De bezoekers kregen zelf ook mogelijkheden.

Stadionspeaker
Het veldspel van NEC was een tegenvaller voor de donderdag nog zo luidruchtige aanhang. Tegen ADO hield het publiek zich lange tijd stil, tot onvrede van Been. Hij schakelde de stadionspeaker in, die in De Goffert naast de dug-out van NEC staat. "Mensen, de trainer vraagt of we wel wakker zijn vandaag'', riep de man desgevraagd door de microfoon. De actie van Been werd met gejuich ontvangen.

Met invallers Ntibazonkiza en Collins John voerde NEC de druk op het doel van ADO in de tweede helft op. Kansen volgden, maar ADO bleef met het nodige geluk overeind. Ook mocht de ploeg van Wetzel scheidsrechter Van Egmond dankbaar zijn. Hij liet zes minuten voor tijd opnieuw na NEC een strafschop te geven, toen Csaba Horvath spits John duwde.