KERKRADE - Met een heuse show van Marcus Berg heeft FC Groningen tegen Roda JC een einde gemaakt aan een slechte reeks van vier nederlagen. De Zweedse spits zorgde in het Parkstad Limburg Stadion met vier treffers, waarvan twee uit een strafschop, voor de eerste Groningse zege in ruim een maand: 2-5.

Hij bracht zijn seizoenstotaal op dertien doelpunten. Het sterk op de verdediging leunende FC Groningen kwam al na drie minuten op voorsprong, uit een corner na een fout van Roda-verdediger Pa Kah. Marcus Berg knikte bij de eerste paal binnen, ondanks de poging van Marcel de Jong om de bal uit het dak van het doel te koppen.

Kansen
Ook de tweede grote kans was voor de gasten. Gonzalo Garcia zette met een prachtige lob Goran Lovre vrij voor doelman Bram Castro, maar de boogbal van Lovre zeilde net over het doel.

De Limburgers stelden daar weinig tegenover. Willem Janssen (zwabberend afstandsschot) en Yulu-Matondo (kopbal uit een hoekschop) zorgden voor het enige gevaar. Roda JC had uiteindelijk de hulp van Groningen-verdediger Andreas Granqvist nodig om langszij te komen. In blessuretijd van de eerste helft gleed hij de voorzet van Edwin Linssen in eigen doel: 1-1.

Kopie
De start van de tweede helft, waarin Roda JC ontstellend veel ruimte weggaf in de defensie, leek een kopie van het eerste bedrijf. Opnieuw leidde de zwakke Kah een Groningse treffer in. Arbiter Pol van Boekel zag in de overtreding van Kah op Oluwafemi Ajilore een strafschop. Berg wist wel raad met het buitenkansje: 1-2.

Vier minuten later sloeg de Zweedse spits opnieuw toe. Anouar Hadouir leed balverlies, Berg werd op avontuur gestuurd en met een prachtige boogbal verschalkte hij doelman Castro: 1-3.

Daarmee was de show van Berg nog niet voorbij. Na een uur spelen liet de Limburgse defensie zich weer in de luren leggen door Garcia, die slechts gestopt kon worden door een handsbal van de inglijdende Davy de Fauw. Weer een strafschop voor FC Groningen, opnieuw Berg en wederom een treffer: 1-4. Een zuivere hattrick.

Onzeker optreden
Het sierde Roda JC dat het niet opgaf. Matondo zorgde met een rake kopbal voor de 2-4 en ook daarna kreeg de thuisclub nog een aantal prima kansen, mede door het onzekere optreden van doelman Luciano da Silva. Voor het slotakkoord zorgde Ajilore met zijn eerste treffer in Groningse dienst: 2-5.

©ANP