BREDA - NAC heeft zaterdag drie nederlagen op rij weggepoetst met een overwinning op Vitesse: 2-0. De zege kwam tot stand door een bliksemoffensief direct na de rust.

Joonas Kolkka en Anthony Lurling scoorden in de 47e en 48e minuut na razendsnelle aanvallen. Vitesse eindigde het duel met tien spelers nadat Ricky van Wolfswinkel acht minuten na rust met twee geel het veld moest verlaten.

Terugkeer
Met topscorer Matthew Amoah en aanvoerder Rob Penders van de blessurelijst terug in de basis was NAC niet onmiddellijk weer de soepel draaiende aanvalsmachine van twee maanden geleden.

Tegen Vitesse was de eerste helft weinig verheffend. Het enige Bredase wapenfeit was een schot van Lurling tegen de buitenkant van de paal in de 6e minuut. Veel meer kwam er niet uit, het tempo was in die fase ook veel te laag.

(c)ANP

Defensief
Vitesse stelde zich defensief op met veel mensen achter de bal. NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar kreeg geen enkel schot te stoppen. Toch werd hij in de 34e minuut gepasseerd door Van Wolfswinkel door een onhandige manoeuvre. De inzet van de jonge Vitesse-spits was echter zo slap dat Patrick Mtiliga de bal nog kon keren.

Na rust schakelde NAC twee versnellingen hoger. Binnen drie minuten lag Vitesse op de rug door twee doelpunten. De eerste was in de 47e minuut van Kolkka, vrijgelaten na een overtreding op hem. Amper 60 seconden later stond het 2-0 door Lurling na een rush op rechts van Csaba Feher.

(c)ANP

Hogere score
NAC joeg door, wilde een hogere score. In de 52e minuut brak Feher andermaal door op rechts. Van Wolfswinkel maakte een overtreding, kreeg zijn tweede gele kaart te zien van scheidsrechter Roelof Luinge die hem daarna moest wegsturen met rood.

Met tien tegen elf had Vitesse niets meer in te brengen tegen NAC dat de fans trakteerde op een wervelende tweede helft, waarmee de drie nederlagen tegen Sparta, ADO en Ajax konden worden vergeten. Doelpunten vielen er niet meer, ondanks kansen voor Amoah en Penders' vervanger Tyrone Loran.

(c)ANP