ROTTERDAM - Voor sc Heerenveen kan de winterstop niet snel genoeg beginnen. De ploeg van trainer Trond Sollied modderde zaterdagavond bij Sparta maar wat aan. Met als logisch gevolg een terechte en flinke nederlaag op het Kasteel: 4-1.

Het is onbegrijpelijk dat Heerenveen tegen Sparta zo slap speelde. De Friezen hadden in Rotterdam moeten winnen om met een stevige plek in de subtop de winterstop in te gaan.

Dat wordt nu knap lastig met de uitwedstrijd tegen rivaal FC Groningen volgende week nog op het programma. Als straks ook in de Euroborg een zeperd volgt, zal de kritiek op Sollied heftig worden. Want na een roemloos einde in de UEFA Cup moet Sollied resultaten boeken in de competitie en beker.

Sollied
De Noor heeft het in zijn eerste seizoen echter moeilijk in Friesland. Hij zou in tegenstelling tot de naar Feyenoord vertrokken Gertjan Verbeek de spelers veel te veel vrijheid geven en ook diens gedrevenheid missen. Verbeek had ook in mindere periodes steun van bestuur en club, maar dat lijkt bij Sollied veel minder het geval.

Tegen Sparta lieten vooral de spelers Sollied in de steek. Heerenveen kon in Rotterdam weliswaar weer beschikken over de van een enkelblessure herstelde Danijel Pranjic, maar ook de middenvelder kreeg het elftal niet op gang.

Kansen
De Friezen kregen voor rust wel de beste kansen, zeker Paulo Henrique had vrij voor doelman Harald Wapenaar moeten scoren. Sparta was toen alleen gevaarlijk als met name centrale verdediger Kristian Bak Nielsen van Heerenveen weer eens slordig balverlies leed.

In de tweede helft ging het al snel mis met Heerenveen. In de 52e minuut maakte Erik Falkenburg de 1-0 voor Sparta. Nauwelijks een minuut later was het al 1-1 door een vrije trap van Gerald Sibon.

Inspiratie
De gelijkmaker kon Heerenveen niet inspireren, want Sparta liep vrij gemakkelijk uit naar 4-1 door Arne Slot, Rydell Poepon en invaller Yuri Rose. Als Sparta volgende week bij Willem II de eerste uitzege kan behalen, gaat de ploeg van trainer Foeke Booy redelijk tevreden de winterstop in.