TOKYO - Er mag een voetbalteam van Groot-Brittannië meedoen aan de Olympische Spelen van Londen in 2012. De FIFA heeft daar zaterdag op een congres in Tokyo toestemming voor gegeven.

Schotland, Noord-Ierland en Wales waren huiverig. De landen hadden de vrees dat door een gezamenlijk elftal hun aparte status bij de reguliere internationale voetbaltoernooien in gevaar zou komen. Ze zouden dan volledig worden overvleugeld door Engeland. De FIFA heeft verzekerd dat dit niet het geval zal zijn.

De landen van Groot-Brittannië nemen individueel deel aan de (kwalificaties van) de EK's en WK's. Dit onder auspiciën van FIFA en UEFA. Ook in de Europese bekertoernooien voor clubs kennen ze indivuele inschrijvingen.

Gezamelijk
Onder de regels van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) mogen de vier landen op het olympisch toernooi alleen gezamenlijk uitkomen. Door de instemming van de FIFA is het nu aan de landen zelf om te beslissen of ze dat doen. Uiterlijk maart moet het besluit bekend zijn.

De Britse Premier Gordon Brown heeft inmiddels de suggestie aan Alex Fergusson gedaan het team straks te leiden. Fergusson is de hoofdcoach van Manchester United. Evenals Brown is hij Schot.