ALKMAAR - AZ kan het jaar 2008 zo goed als zeker uitluiden als winterkampioen. De ploeg van trainer Louis van Gaal boekte vrijdag tegen FC Utrecht de twaalfde zege van het seizoen: 2-0. De Alkmaarders hebben met nog één wedstrijd voor de winterstop te gaan drie verliespunten minder dan Ajax en bovendien een veel beter doelsaldo.

AZ had in het DSB Stadion weinig te duchten van FC Utrecht. De ploeg van trainer Willem van Hanegem oogde lusteloos en leek zich bij voorbaat al te hebben neergelegd bij een nederlaag. De thuisclub kon er lustig op los combineren en in die situatie is AZ op zijn best. FC Utrecht-doelman Michel Vorm voorkwam met enkele goede reddingen dat zijn ploeg bij rust al tegen een forse achterstand aan keek.

De Alkmaarders creëerden in de eerste 45 minuten zeker vijf open kansen, maar benutten er daarvan slechts één. Ari vond na acht minuten zijn maatje El Hamdaoui en de topschutter van de eredivisie drukte vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend af. Al vallend slaagde de Marokkaanse artiest er toch in de bal precies in de kruising te deponeren (1-0). Het was de vijftiende seizoenstreffer van El Hamdaoui.

De Zeeuw

Fysieke klachten
Ari en El Hamdaoui bewezen vrijdag opnieuw dat ze van grote waarde zijn voor AZ. Van Gaal zag het meespelen van zijn twee aanvallers een dag eerder nog somber in. Beiden misten deze week een training vanwege fysieke klachten, maar bleken uiteindelijk toch fit genoeg om te starten. Tot opluchting van Van Gaal, want de sluwe Braziliaan en de creatieve Marokkaan zijn samen goed voor 22 van de 35 competitiedoelpunten van AZ.AZ kon het niveau uit de eerste helft na rust niet vasthouden. "We leden veel balverlies, daardoor bleef het nog lang spannend", stelde Van Gaal vast. Pas in de laatste minuut verdubbelde AZ via Demy de Zeeuw de voorsprong (2-0).

Hamdaoui

Defensieve zekerheid
Het scorend vermogen van Ari en El Hamdaoui mag dit seizoen dan vaak van doorslaggevend belang zijn, toch lijkt de defensieve zekerheid momenteel het sterkste punt van de koploper in de eredivisie. Ook zonder de geblesseerde centrumverdediger Hector Moreno - hij brak vorige week in de wedstrijd tegen Feyenoord een middenvoetsbeentje - gaf AZ tegen FC Utrecht weinig kansen weg.

De Noord-Hollanders hielden voor het vijfde duel op rij de 'nul'. Doelman Sergio Romero hoefde dit seizoen in totaal pas elf tegentreffers toe te staan. Gesteund door die betrouwbaarheid lijkt AZ hard op weg naar de wintertitel.