ROTTERDAM - Wie moet VVV-Venlo nog van het kampioenschap in de Jupiler League afhouden? Excelsior niet. De koploper lijkt het niveau al voor de kerstvakantie ontgroeid en bewees dat door de topper in Rotterdam vrijdagavond met 2-1 te winnen.

Het gat tussen beide eredivisiedegradanten is na 21 wedstrijden twaalf punten. Dat is natuurlijk overbrugbaar, maar de competitie leert tot dusver dat als VVV iets inlevert, de concurrentie dat ook doet en vaak in royalere mate.

RKC Waalwijk nam de tweede plaats over van Excelsior maar stelde tezelfdertijd teleur tegen Omniworld: 1-0. De gelijkmaker van invaller Milos Malenovic werd afgekeurd. Cambuur Leeuwarden profiteerde niet volop door in de slotfase de winst op Go Ahead Eagles te laten glippen: 2-2.

Voorsprong
Excelsior kwam in Kralingen voor 3000 toeschouwers al na vier minuten op voorsprong door Adnan Alisic. VVV schrok niet. Nog voor rust sloeg de titelkandidaat hard terug door Sandro Calabro, zijn zeventiende van het seizoen, en Keisuke Honda: 1-2. De treffer van de Japanner was de vijftigste van VVV deze competitie. Honda en Calabro tekenden samen voor de helft van deze productie.

RKC passeerde Excelsior. Dat was te danken aan een benauwde zege op Omniworld. Voor rust scoorde alleen Charlison Benschop. In de slotfase deed de Zwitser Milos Malenovic, koud in het veld, dat ook namens de hekkensluiter, maar die treffer werd afgekeurd. De Waalwijkers, die tien punten minder hebben dan VVV, raakten na een half uur de Belg Benjamin de Ceulaer kwijt door een knieblessure.

Go Ahead
Go Ahead Eagles leverde in de vierde periode de eerste punten in. Tegen Cambuur in Leeuwarden was dat geen schande: 2-2. De ploeg uit Deventer kreeg in het begin van de tweede helft door Halil Colak hoop op een stunt. Dat duurde welgeteld twee minuten. Mark de Vries herstelde het evenwicht, Rachid el Khalifi toverde een grijns op het gezicht van coach Stanley Menzo, maar Geoffrey Knijnenburg veegde die er in de slotminuut toch nog vanaf.

Fortuna Sittard, met 6 uit 2 ook dromend van een periodetitel, bleef in het derde duel wel op koers. RBC was in Roosendaal het slachtoffer van de opgeleefde Limburgers: 0-1. Cédric Olondo liet zich vlak voor tijd bijkans doodknuffelen.