AMSTERDAM - Kenneth Vermeer blijft voorlopig de eerste keus als keeper van Ajax. Dat zegt Ajax-trainer Marco van Basten vrijdag in de aanloop naar het belangrijke competitieduel zondag in Alkmaar tegen AZ.

Dennis Gentenaar trainde deze week weer mee bij de selectie, maar Vermeer heeft het vertrouwen van Van Basten. "Kenneth heeft het de afgelopen weken goed gedaan. We zijn tevreden over hem. Gentenaar moet nu achter hem aansluiten."

Tweede doelman
Aan het begin van het seizoen liet Van Basten weten geen keuze te hebben gemaakt tussen Gentenaar en Vermeer voor de positie van tweede doelman. Wel zeker was de basisplaats voor Maarten Stekelenburg.

Maar nadat zowel Stekelenburg als Gentenaar geblesseerd raakten, schoof Vermeer door en werd eerste keeper. Als vervanger werd oud-Ajacied Hans Vonk (38) tijdelijk teruggehaald. De 22-jarige Vermeer lijkt zich in de hiërarchie nu definitief te hebben opgewerkt tot tweede keeper.

Concurrenten
Zelf houdt Vermeer zich niet zo bezig met zijn concurrenten. Hij richt zich vooral op zijn eigen prestaties. "Ik geniet van elke wedstrijd. Ik heb het idee dat ik het goed doe en wordt steeds zekerder. Ik sta met meer vertrouwen in de goal", legt Vermeer vrijdag uit. "Dit is mijn eerste echte serie in Ajax 1, dit is mijn kans. Ik moet gewoon goed mijn best blijven doen."

Vermeer heeft nu elf wedstrijden op rij gekeept voor Ajax, waarvan er acht in winst werden omgezet. In totaal kreeg hij twaalf keer een doelpunt om de oren, waarvan vijf in de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen.

Rentree
Nummer één bij de Amsterdammers blijft Stekelenburg, maar die is voorlopig nog uitgeschakeld met een schouderblessure. "De rentree van Maarten laat nog wel even op zich wachten", zei Van Basten vrijdag.

Een maand geleden onderging Stekelenburg een kijkoperatie en zou toen nog vier weken uit de roulatie zijn, maar zijn herstel blijkt nu dus langer te duren.

Keuzes
Als Stekelenburg is hersteld, moet Ajax keuzes maken over de posities van voornamelijk Gentenaar en Vonk, die beiden een contract hebben tot het eind van dit seizoen. Welke beslissingen er worden genomen omtrent de keepers, liet Van Basten nog in het midden. "Daar zullen we in de komende weken naar gaan kijken."