AMSTERDAM - Ajax boekte zondagmiddag voor eigen publiek tegen Sparta de eerste eenvoudige competitiezege (5-2). Toch heerste er bij de Amsterdamse club allesbehalve een jubelstemming. Klaas-Jan Huntelaar blesseerde zich namelijk ogenschijnlijk zwaar aan de enkel.

De topschutter van Ajax wilde in de 37e minuut een bal aannemen. De enkel van Huntelaar klapte echter zo dubbel, dat hij niet meer in staat was om verder te lopen. De spits liet zich ondersteunen en hinkte met een pijnlijke grimas naar de kleedkamer. De kans dat hij de komende competitiewedstrijden in actie komt tegen PSV en AZ lijkt nihil.

De blessure van Huntelaar is de zoveelste teleurstelling die trainer Marco van Basten in deze nog prille competitie moet incasseren. Ajax gaf afgelopen zomer een slordige 25 miljoen euro uit aan Miralem Sulejmani, Ismaïl Aissati en Dario Cvitanich. Het trio belandde al snel in de ziekenboeg en mist ook nog de komende competitieduels met PSV en AZ.

Sno
Bij gebrek aan al te veel alternatieven geldt Evander Sno op dit moment als eerste alternatief voor Huntelaar. De fysiek sterke jeugdinternational bekroonde zijn invalbeurt al na vier minuten met een doelpunt. Hij tekende voor de derde treffer van Ajax, dat binnen 21 minuten al op 2-0 stond. Huntelaar opende in de zestiende minuut de score. Luis Suarez zorgde in de 21e minuut op 2-0.

Suarez
Foto: ANP | Luis Suarez was weer belangrijk voor de Amsterdammers.

Van Basten begon de wedstrijd met Suarez als schaduwspits. De coach kwam tot die beslissing omdat Suljemani, Aissati en Cvitanich nog niet fit zijn. Siem de Jong kon de laatste weken vlak achter de centrumspits niet overtuigen. Kennedy Bakircioglü kreeg als rechtsbuiten zijn eerste basisplaats van dit seizoen.

Bakircioglü
De Zweed kreeg voor aanvang van de competitie nog te horen dat hij eigenlijk niet voorkwam in de plannen van Van Basten. Met dank aan de overvolle ziekenboeg gloort er echter zo maar perspectief voor Bakircioglü.

De rechtsbuiten, die vorig seizoen voornamelijk werd uitgefloten in de ArenA, speelde een sterke wedstrijd. Hij bereidde niet alleen de openingstreffer van Huntelaar voor. Hij tekende in de 74e minuut ook voor het vierde doelpunt van Ajax.

Tegentreffer
Sparta had even daarvoor de achterstand al verkleind. Joshua John liet Kenneth Vermeer in de 57e minuut kansloos (3-1). Het was voor het eerst in 804 minuten dat Ajax voor eigen publiek in een officiële wedstrijd weer eens een tegentreffer incasseerde. Dat was net niet voldoende voor een clubrecord. Het Ajax van trainer Rinus Michels hield in het seizoen 1970/1971 in De Meer maar liefst 806 minuten "de nul".

Van Basten haalde Suarez met het oog op de komende wedstrijden voortijdig naar de kant. Vervanger Leonardo bracht zijn ploeg op aangeven van Sno in de 85e minuut op 5-1. Middenvelder Yuri Rose tekende drie minuten later voor de zevende en laatste treffer van de middag.