AMSTERDAM - Danny Blind zal zondag aandachtig Ajax - Sparta Rotterdam aanschouwen. De manager technische zaken van Ajax speelde in zijn carrière alleen voor die twee clubs. Ook na zijn actieve tijd als speler pendelt hij tussen beide clubs heen en weer. Vorig seizoen was Blind nog de technische man bij Sparta.

Statistisch gezien heeft Sparta geen kans in de ArenA. Het duel stond 49 keer eerder op het programma, Ajax won 36 keer. Slechts vijf keer mochten de Rotterdammers juichen. Drie van de vier grootste Eredivisienederlagen leed Sparta in Amsterdam.

In december 1985 werd het 9-0, in maart 2001 werd het opnieuw 9-0 en in maart 1985 verloor Sparta met 8-0. Daarnaast won Ajax de laatste vijftien thuiswedstrijden van Sparta.

Overige wetenswaardigheden
-Het doelsaldo van Ajax in de laatste vijf thuisduels tegen Sparta is 29-4.
-In zijn laatste drie thuisduels met Sparta scoorde Ajax vijf keer of meer.
-Ajax heeft 10 wedstrijden op rij thuis gewonnen. PSV is de laatste club die in de Arena tenminste een punt pakte. Op 30 januari 2008 werd het 0-2.
-De Amsterdammers hebben 14 competitiewedstrijden op rij een doelpunt gemaakt.
-Ajax heeft gemiddeld dit seizoen de jongste basisopstelling van alle competitiewedstrijden met 23 jaar en 138 dagen na negen speelronden.
-Urby Emanuelson heeft 99 Eredivisie wedstrijden gespeeld. In totaal maakte hij zeven doelpunten. Zijn Eredivisiedebuut maakte hij op 10 april 2005 (Ajax - AZ 4-2).
-Klaas-Jan Huntelaar loopt 1-op-1 tegen Sparta. In acht competitiewedstrijden heeft hij evenzoveel doelpunten gemaakt tegen de Rotterdammers.
-Sparta heeft 9 uitwedstrijden op rij niet gewonnen in de Eredivisie.
-De Rotterdammers hebben in de laatste 24 uitwedstrijden in de competitie minimaal een doelpunt tegen gekregen.