DOETINCHEM - FC Utrecht pakte donderdagavond voor het eerst dit seizoen drie punten op vreemde bodem. Op bezoek bij De Graafschap werd via doelpunten van Tom Caluwé en Michael Silberbauer met 2-0 gewonnen. De Graafschap stuitte tweemaal op de paal.

Op slag van rust nam FC Utrecht, waar de taken van de nog steeds afwezige coach Willem van Hanegem werden waargenomen door technisch directeur Piet Buter en assistent-trainer Ton du Chatinier, een voorsprong.

Een vlot lopende aanval over rechts kwam bij Ali Boussaboun terecht, die op doelman Erik Heijblok en Resit Schuurman stuitte. Maar in de rebound tikte Caluwé alsnog simpel binnen.

Matig
Die goal was iets te veel van het goede voor de bezoekers, al verdiende ook De Graafschap weinig meer. Daarvoor was het spel van beide ploegen te matig. Kansen waren er overigens wel. Al na twee minuten moest Michel Vorm namens de gasten redding brengen op een uithaal van Geert den Ouden, die later ook koppend gevaarlijk werd.

De beste kans namens FC Utrecht was voor Boussaboun. Uit een counter bediende Loval zijn ploeggenoot die alleen voor Heijblok rakelings naast schoot. Verder bleef het bij wat schoten van afstand, zoals van Simon Cziommer.

Utrecht
Foto: ANP | Gregoor van Dijk namens FC Utrecht in de achtervolging bij Rogier Meijer.

Direct na de pauze was de stand bijna weer gelijk toen FC Utrecht slordig uitverdedigde en Den Ouden de bal kon oppikken. De lange spits passeerde wel Vorm, maar zag de bal op de paal eindigen. Een vroege dubbele wissel aan de kant van De Graafschap zorgde even voor een opleving, waardoor FC Utrecht achteruit moest. Maar het bleef slechts bij dreigen wat De Graafschap deed.

Om zeep

Boussaboun kreeg daarna opnieuw kansen om het duel op slot te schieten, maar hielp ze beide om zeep. Eerst schoot hij op Heijblok, daarna strandde een stiftbal in schoonheid in de handen van de keeper.

De Graafschap zette nog een keer alles op alles en was via invaller Steve de Ridder dicht bij de 1-1. Opnieuw stond de paal in de weg. Vlak voor tijd besliste Michael Silberbauer het duel door dan toch de 0-2 binnen te schieten.

Silberbauwer
Foto: ANP | Doelpuntenmaker Michael Silberbauer bedankt de meegereisde aanhang.