AMSTERDAM - De 2-0 zege van Nederland op IJsland heeft maandag niet geleid tot veel positieve reacties in de media. Daarvoor was de tegenstand van IJsland te mager.

"Een vergeefse avond in De Kuip. Met sport heeft zo'n interland weinig te maken en met topsport al helemaal niet. Er was op geen enkele manier sprake van een krachtmeting", aldus AD Sportwereld.

'Het niveau is dalende'
Ook Willem van Hanegem deed met zijn column in het AD een duit in het zakje. "Geef toe, Nederland-IJsland, dat kun je toch met de beste wil van de wereld niet boeiend noemen?", vroeg De Kromme zich af.

"Iedere keer weer zit ik te hopen op iets moois. Ik moet oppassen dat ik er niet om uitgelachen word. Ik blíjf hopen. Maar het komt er bijna nooit meer van. Het niveau van het voetbal is aan het dalen en dat van interlands is al jaren dalende."

'Alleen IJslanders op tribune prikkelen'
Volgens de Volkskrant prikkelden alleen de IJslanders op de tribune: "'Wij hebben jullie geld', hadden grappige IJslandse supporters op een spandoek gekalkt. Voor verlies op het veld hoefde Oranje geen moment te vrezen. Het Nederlands elftal spaarde de voetballers van het meest besproken eiland van de laatste week."

'Toch te kwetsbaar'
Van het Nederlands Elftal waren de media ook niet danig onder de indruk. Het AD noemde Oranje erg sober en Johan Cruijff liet in zijn column in De Telegraaf ook een negatief geluid horen: "Ook vanwege alle blessures is deze ploeg namelijk gedwongen om altijd geconcentreerd te spelen. Zo niet, dan wordt het allemaal toch te kwetsbaar."

"Het simpele gegeven dat de spelers niet in staat waren om tegen IJsland aan het doelsaldo te werken, was daarvan een indicatie. Wat dat betreft, dit blijft trouwens iedere keer maar terugkomen, was er weer het nodige op het positiespel aan te merken. Helemaal voor het doel."

Van Hanegem had meer spektakel verwacht: "Winnen is het allerbelangrijkste, dat benadruk ik graag. Maar als je zo veel beter bent, heb je de verantwoordelijkheid om het publiek iets moois te laten zien."

'Verdediger voor tientallen interlands'
Lof was er in de media vooral voor Dirk Marcellis. De debutant werd geprezen door Johan Cruijff en kreeg ook een pluim van de Volkskrant: "Als de toekomst geen onaangename verrassingen voor hem in petto heeft, is met Dirk Marcellis een verdediger opgestaan voor tientallen interlands."