OSLO - Bondscoach en voetballers van Noorwegen benadrukten na de loting voor de kwalificatieronden van het WK dat groep 9 geen uitgesproken favoriet telde. Bij een nederlaag woensdag voor eigen publiek tegen het Nederlands elftal hebben de Scandinaviërs na drie poulewedstrijden echter al wel zeven punten minder dan Oranje.

"Als we verliezen van Nederland, zijn we eigenlijk al kansloos voor rechtstreekse plaatsing voor de eindronde in Zuid-Afrika", besefte de Noorse bondscoach Age Hareide zaterdagavond na het gelijke spel tegen Schotland (0-0). "Dan moeten we inderdaad hopen dat we ons als beste nummer twee voor de play-offs kunnen plaatsen."

Beter
Het was Hareide op het sfeervolle Hampden Park niet ontgaan dat Chris Iwelumo in de tweede helft namens de Schotten de meest uitgelezen kans van zijn hele voetballeven miste. "Het doel lag inderdaad helemaal open", erkende de 50-voudig international. "Maar over de hele wedstrijd vond ik Noorwegen de betere ploeg. Ik ben dan ook zwaar teleurgesteld."

Achterban
De slinkende achterban van Noorwegen, dat het kwalificatietoernooi opende met een gelijkspel tegen IJsland (2-2), raakt al jaren niet meer opgewonden van de nationale voetbalploeg. Noorwegen verzekerde zich in 1938 voor het eerst van een ticket voor het WK en was in 1994 en 1998 ook weer op een mondiale eindronde van de partij.

De Noren acteerden tijdens EURO 2000 voor de vierde en laatste keer op een groot toernooi. Na acht jaar met overwegend teleurstellende resultaten is de belangstelling voor nationale voetbalploeg flink gedaald. Het dagblad Aftenposten meldde vlak voor het duel met de Schotten dat nog maar 35 procent van de Noren oprecht geïnteresseerd is in de formatie van Hareide.

Succes
"Dat heeft allemaal met succes te maken", reageerde de bondscoach die sinds december 2003 in dienst is bij de Noorse bond. Daarvoor maakte hij het Noorse Rosenborg, het Zweedse Helsingborg en het Deense Brondby landskampioen. De kans is groot dat Hareide na de kwalificatiereeks weer op zoek gaat naar een clubteam.

Het is niet dat de bondscoach geen toekomst meer ziet voor de Noorse nationale ploeg. Hij noemt de op dit moment geblesseerde Per Ciljan Skelbred van Rosenborg een groot talent en voorziet ook voor Tarik Elyounoussi (Heerenveen), Vadim Demidov (Rosenborg) en Mohammed Abdellaoue (Valerenga) een grote toekomst.

Riise
De huidige Noorse ploeg verbleekt echter bij de formatie die in de jaren negentig aansprekende resultaten boekte. Waar het Noorse nationale elftal in het verleden nagenoeg alleen maar met spelers uit de Engelse Premier League acteerde, zijn John Carew (Aston Villa) en John Arne Riisse (AS Roma) op dit moment de enige echt aansprekende voetballers in het Noorse nationale elftal.

Noorwegen, dat in Oslo overigens alweer dertien interlands ongeslagen is, zal tegen het Nederlands elftal ongetwijfeld weer terugvallen op de opportunistische speelwijze met veel hoge ballen op de grote spits Carew. "We zullen er alles aan doen om die wedstrijd te winnen", beloofde Hareide na het gelijke spel tegen Schotland (0-0). "Als dat lukt, doen we in mijn ogen ook weer mee."