AMSTERDAM - Demy de Zeeuw rekent in de komende interlands van Oranje tegen IJsland en Noorwegen niet op een basisplaats. De speler van AZ verloor in de aanloop naar het afgelopen EK zijn vaste stek op het middenveld aan Nigel de Jong en weet dat hij ook onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk voorlopig niet tot het basisteam behoort.

De Zeeuw heeft even moeten wennen aan zijn nieuwe rol binnen de ploeg. "Het is nu toch wel anders dan net voor het EK. Ik heb duidelijk een stapje terug moeten doen, maar probeer nu weer wat stapjes vooruit te maken. Ik heb geen makkelijke periode achter de rug, maar nu het weer beter gaat probeer ik weer wat speeltijd te pakken bij Oranje."

Wederopstanding
De opleving van de 25-jarige middenvelder gaat hand in hand met de wederopstanding van AZ, dat na enkele klinkende zeges is opgeklommen naar de vijfde plaats in de Eredivisie. Het seizoen begon voor De Zeeuw nog in mineur. Hij hoopte in de zomer op een mooie transfer, maar toen dat niet doorging belandde hij bij zijn club tot overmaat van ramp op de bank.

Hij vond zichzelf vorige maand zelfs terug op het wedstrijdformulier van Jong AZ voor de wedstrijd tegen Jong Groningen. "De jongens in het veld hadden ook echt zoiets van: wat doet hij hier? Dat was wel echt het moeilijkste moment in mijn voetbalcarrière. Maar toch ben ik op de trainingen blijven doen wat ik moest doen, waardoor Louis van Gaal voor de wedstrijd tegen PSV zei dat hij het niet kon maken om mij niet op te stellen."

Ommekeer
De wedstrijd tegen PSV, die door AZ met 1-0 werd gewonnen, bleek de ommekeer in te luiden. Daarna werden ook Willem II, Heracles en Sparta verslagen. "Dat zijn de ongrijpbare dingen in de sport. Het ene moment wordt nog geroepen om het vertrek van Van Gaal en nu ziet iedereen ons opeens als titelkandidaat. Het is in ieder geval een feit dat het nu allemaal veel makkelijker gaat."

De Zeeuw denkt dat de lastige periode die achter hem ligt hem sterker heeft gemaakt. "Ik heb voor het eerst echt moeten knokken. Net voor de transferdeadline zat ik er helemaal doorheen. Zelfs net voor het sluiten van de transfermarkt leek er nog iets te gebeuren, maar toen bleek dat ik bij AZ zou blijven, heb ik de knop omgezet. Daarna is het langzaam de goede kant opgegaan. Misschien is het maar beter geweest dat de trainer me even de tijd heeft gegeven om weer op adem te komen."

Andere rol
Bij AZ merkt De Zeeuw ook dat hij niet meer dezelfde speler is als vorig seizoen. "Ik heb nu een andere rol binnen de ploeg. Ik probeer de jongere jongens meer te helpen en te coachen. Daar had ik vorig seizoen veel meer moeite mee, ook omdat mijn eigen spel toen minder was." Ook op de sfeer in de kleedkamer is niets meer aan te merken. "Al is er niet zo veel veranderd als de mensen denken. Ik zit in ieder geval nog gewoon op dezelfde plek."

Bij het Nederlands elftal richt De Zeeuw zich vooral op de positie van verdedigende middenvelder, al kan hij ook op andere plaatsen uit de voeten. "Ik kan eventueel ook als rechtsback of achter de spitsen spelen. Maar ik weet dat ik vooral bij de groep zit als verdedigende middenvelder, al ben ik op die plek helaas geen eerste keus. Het is nu aan mij om te zorgen dat ik weer wat dichter in de buurt van het basisteam kom."