ALKMAAR - Nauwelijks een week nadat Louis van Gaal zijn voltallige selectie kon verwelkomen op het trainingsveld van AZ is de competitie zondag al begonnen voor de Alkmaarders. AZ leek in eigen huis dan ook nog nauwelijks klaar voor de klus tegen NAC Breda. De bezoekers wonnen met 2-1. Matthew Amoah was de gevierde held met twee doelpunten.

Na het desastreuze afgelopen seizoen, afgesloten op een beschamende elfde plaats, zou dit het seizoen van de terugkeer van AZ aan de top moeten worden. In Alkmaar mikken ze op een plek bij de eerste vijf, diverse kenners verwachten misschien nog wel meer van de ploeg van trainer Louis van Gaal.

Tegen het stugge NAC, vorig jaar de verrassing van de eredivisie, konden de Alkmaarders die hoge verwachtingen nog niet waarmaken.

Incompleet

Van Gaal kan de rommelige voorbereiding als excuus aanvoeren. De oefenmeester stuurde een elftal het veld in dat nog nooit in die samenstelling speelde. AZ moest liefst zes spelers afstaan voor de Olymische Spelen, waardoor Van Gaal bijna de gehele aanloop met een incomplete selectie moest werken.

De oefenmeester verraste zondag met zijn opstelling. Hij hield international Demy de Zeeuw op de bank en ook aankoop Brett Holman (overgenomen van NEC), Maarten Martens en Ari verschenen niet aan de aftrap.

Van Gaal had wel een basisplaats in gedachten voor Nick van der Velden, vorig jaar nog actief bij FC Dordrecht. De Alkmaarders kwamen er echter vlak voor de aftrap achter dat Van der Velden nog een schorsing had openstaan. Van Gaal besloot daarom op het laatste moment Jeremain Lens in het veld te sturen. Van de zes olympiërs maakten Sergio Romero, Sébastien Pocognoli en Kew Jaliens deel uit van de basis.

Druk

AZ slaagde er in de nieuwe samenstelling niet in NAC langere periodes onder druk te zetten. De ploeg van trainer Robert Maaskant gaf AZ weinig ruimte om te combineren en was de Alkmaarders bij vlagen voetballend de baas.

De eerste echte kans voor NAC, na een klein half uur spelen, was direct raak. Joonas Kolkka stuurde Amoah prachtig de diepte in en de Ghanees tikte in de korte hoek langs Romero raak (0-1). Kort voor rust kwam AZ op gelijke hoogte door Mounir El Hamdaoui. De spits rondde een actie van David Mendes da Silva beheerst af: 1-1. Amoah bracht NAC tien minuten na rust, op aangeven van Reuser, echter opnieuw op voorsprong.

AZ voerde in het laatste half uur de druk op het doel van Jelle ten Rouwelaar flink op. Dat resulteerde wel in kansen, maar niet in doelpunten. Schaars schoot bovendien een kwartier voor tijd vanaf de strafschopstip - na vasthouden van Fehér bij Dembélé - ruim naast.

Van Gaal zal de komende twee weken, waarin alleen interlands op het programma staan, zijn selectie moeten kneden tot een sterk en ingespeeld team. Met veel spelers die opnieuw uitvliegen over Europa zal dat echter een lastige klus worden.