ROTTERDAM - ADO Den Haag heeft de rentree in de eredivisie zondag gevierd met een zege op het Kasteel tegen Sparta. In een waar foutenfestival won de ploeg van de nieuwe trainer André Wetzel verdiend met 5-2.

Routinier Richard Knopper was met twee treffers belangrijk voor ADO. Wetzel weet dat zijn ploeg een zwaar seizoen tegemoet gaat, maar de competitie beginnen met een zege tegen een concurrent in de strijd tegen degradatie is prima.

21 jaar

Bij Sparta had trainer Foeke Booy de aanhang eindelijk eens een zege in de seizoensopening willen schenken. De supporters wachten daar al 21 jaar op. Om dat zondag waar te maken, zat er alleen in de openingsfase in.

Met een zwaar programma voor de boeg dekte Booy zich in Pro Sparta al in voor een matige competitiestart. "We moeten ons als Spartanen niet gaan blindstaren op de resultaten van de eerste speelmaand." De supporters dachten daar met een afkeurend fluitconcert na afloop duidelijk anders over.

Verdediging

Zowel Sparta als ADO maakte zondag duidelijk dat er vooralsnog niet op eredivisieniveau wordt verdedigd. Alle vier de doelpunten voor rust (1-3) waren het gevolg van defensieve fouten. Al kon Sparta als excuus aanvoeren dat het vier verdedigers miste: Sander van Gessel, Ruud Knol, Jerold Promes en Ayodele Adeleye.

De Nigeriaan is tot grote ergernis van Sparta nog niet terug uit zijn geboorteland na de zilveren plak op de Spelen in Peking met het Olympisch voetbalelftal.

Foutenfestival

Het foutenfestival begon op het Kasteel al in de vierde minuut toen Spartaan Joshua John een misverstand tussen doelman Robert Zwinkels en verdediger Christian Kum afstrafte: 1-0. De thuisploeg leek de Hagenaars te overlopen, maar ging vervolgens zelf in de fout toen de Slowaakse aanwinst Csaba Horvath na een kwartier ongehinderd kon inkoppen na een hoekschop: 1-1.

Daarna liep ADO simpel uit naar 1-3 door Yuri Cornelisse (strafschop) en Richard Knopper. Ook aan de 1-2 en 1-3 ging flink geklungel bij Sparta vooraf.

Rankovic

In de tweede helft leek er niets aan de hand voor ADO, maar door een rode kaart van Aleksander Rankovic in de 58e minuut na een overtreding op Karim Touzani kwam de ploeg in de problemen. Yuri Rose schoot Sparta na een vrije trap van Rydell Poepon meteen naar 2-3. ADO wankelde, maar Richard Knopper liet in de 69e minuut met een vrije schop zijn fraaie traptechniek zien: 2-4. De sterke spits Fabio Caracciolo (ex-FC Eindhoven) maakte daarna nog 5-2.