VOLENDAM - In de voorbeschouwingen werd FC Volendam vrijwel unaniem als zekere degradant bestempeld. De Noord-Hollandse ploeg van trainer Frans Adelaar begon zondag thuis tegen SC Heerenveen verdienstelijk, maar ondanks twee doelpunten van topscorer Jack Tuyp stond de ploeg aan het einde van de wedstrijd wel met lege handen (2-3).

Trainer Trond Sollied van Heerenveen meende met zakelijk, soms laf voetbal de kampioen van de eerste divisie te moeten bestrijden. Met vier verdedigers op een rij, met daarvoor Michael Dingsdag die ook nauwelijks tot opbouwende daden kwam, kwam de tactiek niet in aanmerking voor een schoonheidsprijs.

Onbevangen

Volendam trad de Friezen met onbevangen spel tegemoet en creëerde een tweetal riante mogelijkheden. Doelman Brian Vandenbussche had problemen met een verrassende vrije trap van de Tsjech Vit Valenta en na een verre uittrap van collega Jeroen Verhoeven moest de Belg in actie komen bij een inzet van Rowin van Zaanen.

In de zomerse warmte nam de energie van de thuisclub snel af. Heerenveen kreeg vat op het spel, maar aanvallend bleef het teleurstellend. De openingstreffer van de Noor Christian Grindheim, twee minuten voor de rust van grote afstand gescoord, was fraai, maar nauwelijks verdiend.

Tempo

Na de rust bracht Heerenveen het tempo verder omlaag. Volendam leek verslagen, maar kwam in de 64ste minuut toch op gelijke hoogte. Een verre inworp van Valenta bereikte Jack Tuyp. Deze scoorde beheerst, 1-1.

Drie minuten later herstelde Heerenveen de verhoudingen. Het liet Volendam uitrazen om dan zelf toe te slaan. Gerald Sibon legde de bal terug op Tarik Elyounoussi. De Marokkaan, overgekomen uit Noorwegen, had zijn enige geslaagde actie van de wedstrijd (1-2).

Vlak voor tijd miste Cecilio Lopes, door Heerenveen verhuurd aan Volendam, nog een enorme kans op de gelijkmaker. Vandenbussche keerde zijn inzet met een reflex. In de slotfase maakte Danijel Pranjic zelfs nog de 3-1. De late tweede treffer van Tuyp kon aan de Friese zege niets meer veranderen.