AMSTERDAM - Al in de eerste speelronde barst de strijd tegen degradatie los. In Rotterdam treffen de degradatiekandidaten Sparta en ADO Den Haag elkaar, terwijl het gepromoveerde Volendam het ambitieuze SC Heerenveen op bezoek krijgt.

Zondag gaan Sparta en ADO Den Haag in Rotterdam op zoek naar hun eerste Eredivisiezege. Winnen in de eerste speelronde is beide clubs al lang niet meer gelukt. De laatste keer dat het Sparta lukte was in 1987 en ADO moet terug naar 1977 voor de laatste zege in de eerste speelronde. Op het Kasteel vrezen de Hagenaars vooral Yuri Rose.

Rose scoorde in competitieduels (Ere- en Eerste Divisie) liefst zeven keer tegen ADO. Daarmee is de residentieclub verreweg zijn favoriete tegenstander. De nieuwe Haagse trainer André Wetzel hoopt het seizoen te beginnen met het doorbreken van een slechte reeks. ADO had toen het in 2007 degradeerde al zeventien duels op rij niet meer gewonnen, een negatief clubrecord.

Volendam

Volendam begint zondag tegen sc Heerenveen aan een nieuw Eredivisieavontuur. Trainer Frans Adelaar wacht een zware klus. De club uit het vissersdorp staat voor de taak zich met een relatief onervaren ploeg te handhaven op het hoogste niveau. Dat lukte zeven van de laatste tien Eerste Divisie-kampioenen.

Van de huidige Volendam-selectie heeft Arvid Smit de meeste ervaring in de Eredivisie. Hij speelde 102 duels voor De Graafschap (38), FC Groningen (29) en Willem II (35). Rowin van Zaanen is de enige speler in de huidige selectie van Volendam die ooit in de competitie scoorde tegen Heerenveen.