AMSTERDAM - Feyenoord en AZ hopen in het nieuwe seizoen de aansluiting bij de top van de ranglijst weer te kunnen vinden. Beide clubs kenden vorig jaar een teleurstellend seizoen maar kunnen, met het oog op het verlies van Ajax zaterdag, al op de eerste speeldag goede zaken doen.

AZ treft zondag in eigen huis NAC. Met AZ en NAC Breda zijn de grootste negatieve en de grootste positieve verrassing van het afgelopen seizoen genoemd. De bezoekers hopen niet op een reprise van de openingswedstrijd in het seizoen 2006/2007, toen het duel ook in de eerste ronde op het programma stond.

Twee jaar geleden won de thuisploeg op de eerste speeldag met 8-1, onder meer dankzij een hattrick van Simon Cziommer. Daarmee evenaarde AZ de grootste Eredivisiezege in de clubgeschiedenis. De club boekte één keer een 9-2 overwinning, drie keer een 8-1 zege en vier keer een 7-0 zege.

Feyenoord

Het publiek in Almelo rekent zondag bij de start van de Eredivisie op doelpunten. Feyenoord komt op bezoek bij Heracles en dat duel leverde in het verleden gemiddeld meer dan vijf doelpunten per wedstrijd op. Feyenoord scoorde 27 maal in de voorgaande acht Eredivisie-ontmoetingen en Heracles 17 maal. Vorig seizoen werd het 3-3.

Bij Feyenoord is het de grote vraag wie er voor de doelpuntenproductie moet zorgen. Alleen Michael Mols lijkt fit te zijn. Heracles rekent voor treffers op de Braziliaan Everton, vorig jaar clubtopscorer met acht treffers.