NIJMEGEN - Rutger Worm vierde zijn doelpunt te uitbundig. De invaller van NEC trok na zijn 1-0 tegen De Graafschap uit blijdschap zijn shirt uit. Foutje. Scheidsrechter Richard Liesveld moest daar geel voor geven. Omdat Worm kort daarvoor ook al de gele kaart had gezien, moest hij met rood inrukken.

Voor NEC maakte het niets uit. Tegen het stugge en harde De Graafschap was de ban gebroken en werd met tien man door Mark Otten zelfs nog met 2-0 gewonnen. Alles gebeurde in een hectische slotfase. Liesveld strooide met kaarten, vooral voor de Superboeren met zeven stuks geel. NEC veroverde, dik verdiend wegens veel beter voetbal, de drie winstpunten.

Vanaf de aftrap zette NEC de tegenstander met snelle combinaties onder druk. Het tempo lag zo hoog dat Graafschap harde middelen inzette. Rogier Meijer maakte het bont. Hij pakte Lasse Schöne, vorig jaar nog bij de Superboeren, drie keer achter elkaar.

Voor de derde overtreding kreeg hij de gele kaart, waarna coach Henk van Stee hem al in de 17e minuut wisselde. Zijn club bleef overigens grossieren in gele kaarten uit de borstzak van Liesveld.

Heiblok

NEC was tijdens het overwicht een aantal keren gevaarlijk, maar strandde keer op keer op doelman Erik Heiblok. De ex-Ajacied keerde inzetten van Jhonny van Beukering, Tim Janssen en vrije schoppen van Youssel El-Akchaoui.

NEC zakte na een half uur in. Daardoor kon De Graafschap ook gaan aanvallen en was er meer sprake van een wedstrijd. De rust kwam met 0-0. In de tweede helft liep NEC, dat de tweede helft van het seizoen zo veel successen boekte, tegen zichzelf te vechten.

Worm

Het leek een hopeloos gevecht tegen de nul, omdat Heiblok bleef excelleren. Tot de 77e minuut Worm kon intikken. Verdiend. De Graafschap was nog één keer gevaarlijk. Doelman Gabor Babos moest een keer redden op een kogel van Geert den Ouden. Bij een counter kort voor tijd zorgde Otten voor de beslissing en de opluchting.