UTRECHT - PSV kreeg de voorgaande seizoenen vaak het verwijt saai te spelen en weinig te scoren. Onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Huub Stevens lijkt daar verandering in te komen. De Eindhovenaren begonnen zaterdag uitstekend aan de competitie. FC Utrecht was kansloos: 1-5.

De landskampioen toonde zich in stadion Nieuw Galgenwaard ongekend doeltreffend. PSV had slechts vier minuten nodig om het openingsduel van het nieuwe seizoen te beslissen. Ibrahim Afellay, Nordin Amrabat en Danny Koevermans straften amateuristisch verdedigen van de thuisclub kort voor rust tot drie keer toe genadeloos af: 0-3.

Direct na rust scoorde Afellay opnieuw, met een fraai afstandsschot. De middenvelder hoorde van critici vaak dat hij doeltreffender moet zijn om uit te groeien tot een topspeler. Vorig seizoen voetbalde de international prima, maar maakte hij in 24 wedstrijden slechts twee doelpunten.

Uitgerekend in zijn geboorteplaats evenaarde Afellay dat aantal al na één duel. Hij lijkt dit seizoen te kunnen uitgroeien tot de absolute spelbepaler van PSV.

(c)ANP

(c)ANP | Ibrahim Afellay in een verbeten duel met Alje Schut

Gehavend

PSV ontmoette in Utrecht een gehavende tegenstander. Trainer Willem van Hanegem moest in de voorhoede noodgedwongen een beroep doen op jongeling Rafael Uiterloo. Cedric van der Gun en nieuwkomer Morten Skoubo ontbraken met blessures.

Ali Boussaboun, ook een aanvaller, bleek niet op tijd speelgerechtigd. Datzelfde gold voor de Roemeense aankoop Mihai Nesu. Omdat ook de routiniers Tim Cornelisse (geblesseerd) en Gregoor van Dijk (geschorst) ontbraken, had Van Hanegem weinig te kiezen.

Verzet

Veertig minuten lang wist Utrecht desondanks redelijk partij te bieden. Na de knappe treffer van Afellay was het verzet gebroken. Verdediger Francis Dickoh ging direct na dat doelpunt opzichtig in de fout. Nordin Amrabat profiteerde. Toen Koevermans, op aangeven van Afellay, voor rust nog een keer mocht scoren, besloot een groot deel van het thuispubliek te vertrekken.

Met spreekkoren lieten de fans van Utrecht de eerste helft al blijken niet tevreden te zijn met het gewijzigde tijdstip van het duel, dat aanvankelijk in de avond gepland stond.

(c)ANP

(c)ANP | Koevermans scoort zijn eerste van het seizoen en PSV's derde.

Lazovic

De vijfde treffer kwam een klein kwartier voor tijd ook op naam van Koevermans. De oud-aanvaller van AZ startte opmerkelijk genoeg in het basiselftal. Danko Lazovic, die tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal nog de voorkeur kreeg, staat in de belangstelling van een buitenlandse club en vertrekt mogelijk bij PSV. De Serviër kwam zaterdag niet in actie.

Uiterloo was de enige speler van Utrecht die enigszins een goed gevoel aan het duel overhield. De debutant scoorde in blessuretijd tegen: 1-5.

(c)ANP