AMSTERDAM - Duitsland werd op de derde speeldag van de Bundesliga opnieuw opgeschrikt door een omkoopschandaal. Drie jaar na de affaire rond de corrupte scheidsrechter Robert Hoyzer berichtte het tijdschrift Der Spiegel over verkochte wedstrijden in de Bundesliga, de Tweede Bundesliga en het WK van 2006.

De voetbalbond DFB doet onderzoek. Het artikel in Der Spiegel bericht van twee verkochte wedstrijden: het Bundesligaduel in het seizoen 2005/2006 tussen Hannover 96 en 1.FC Kaiserslautern (5-1) en het duel tussen Karlsruher SC en Sportfreunde Siegen (2-0) in hetzelfde seizoen in de Tweede Bundesliga.

Met de gerenommeerde Canadese journalist Declan Hill als bron meldt het tijdschrift bovendien dat er gemanipuleerd is met de uitslag van het duel tussen Brazilië en Ghana (3-0) op het WK van 2006 in Duitsland. Er zouden miljoenen euro's gezet zijn op een Braziliaanse zege met meer dan twee doelpunten verschil.

Onderzoek

De Duitse voetbalbond DFB en de organisator van de Bundesliga DFL kondigden als reactie direct een diepgravend onderzoek aan. "De DFL en de DFB hebben op dit moment geen bewijs voor omkoping", aldus de bond in een persbericht.

In hetzelfde bericht kondigden de instanties een onderzoek aan van het Zwitserse bedrijf Betradar, dat zich bezighoudt met het monitoren van sportuitslagen en weddenschappen.