AMSTERDAM - Vier seizoenen op rij werd Ajax tweede in de competitie. Onder de nieuwe coach Marco van Basten moet die serie op een positieve manier worden doorbroken. In Willem II treffen de Amsterdammers zaterdag een ideale tegenstander.

De laatste veertien competitieduels (uit en thuis) met de Tilburgers werden omgezet in winst.

Bovendien heeft Ajax 27 van de in totaal 34 wedstrijden in Tilburg gewonnen. De tricolores wonnen slechts zes keer, voor het laatst op 25 april 1999, toen Mariano Bombarda en Dennis Schulp (2) productief waren: 3-1. Peter Hoekstra scoorde destijds voor Ajax.

Voor de tiende zege op rij in Tilburg, wordt er bij Ajax vooral gekeken naar Klaas-Jan Huntelaar. De aanvaller, die nog altijd onderwerp van gesprek is op de transfermarkt, scoorde zeven keer in acht optredens tegen Willem II. Alleen tegen NAC Breda (9) en RBC Roosendaal (8) heeft de international een beter lijstje. Ajax scoort bovendien gemiddeld 3.21 keer tegen Willem II in de Eredivisie. Dat is het meest van alle huidige clubs in de competitie.

Wie Huntelaar vergezellen in de voorhoede, is nog de vraag. Van Basten heeft de keuze uit drie goaltjesdieven: Luis Suárez, Miralem Sulejmani en Darío Cvitanich. De laatste twee zijn dit seizoen nieuw in de selectie van de Amsterdammers en kregen beiden speeltijd in de voorbereiding. Suárez schoot vorig seizoen uit zijn slof tegen de tricolores, hij scoorde vier keer in twee duels.