ARNHEM - Scherp vanaf elf meter én van grote afstand heeft FC Groningen vrijdag in Arnhem de opening van het nieuwe voetbalseizoen gewonnen. Een onthutsend zwak Vitesse kreeg in de Gelredome voor eigen publiek met 4-0 klop. Sepp de Roover, Koen van de Laak, Markus Berg en Jevgeni Levtsjenko fungeerden als scherprechter.

Vitesse begon al met een matige eerste helft. Geen stootkracht in de aanval, chaos in de verdediging. FC Groningen combineerde lustiger, had voortdurend een overwicht, maar deed in totaal weinig met de kansen. Bij rust had de voorsprong groter kunnen zijn dan de 0-1 door een volley van 30 meter van verdediger Sepp de Roover op een afgeweerde voorzet door doelman Piet Velthuizen.

Vitesse moest het hebben van individuele acties van Santi Kolk. De zwervende spits trof in de 27e minuut uit moeilijke hoek de buitenkant van de paal. Pas in de blessuretijd van de eerste helft kwam Vitesse tot de eerste gevaarlijke aanval. Abubakari Yakubu schoot hard in. Doelman Luciano da Silva voorkwam met een reflex de gelijkmaker.

Weinig gevaar

Vitesse kwam feller uit de kleedkamer. Het vuurtje duurde echter niet lang en veel gevaar kreeg de Braziliaanse doelman van FC Groningen niet te duchten. Hij plukte een paar ballen uit de lucht.

Halverwege de tweede helft viel de beslissing. Frank van der Struijk velde de doorgebroken Berg. De verdediger, die al geel had, kreeg direct rood van scheidsrechter Bas Nijhuis. Van de Laak schoot de strafschop onberispelijk binnen in de 68e minuut. Berg deed dat vijf minuten later eveneens nadat Civard Sprockel Gonzalo Garcia Garcia had tegen gehouden. Sprockel kwam er vanaf met geel. In de 78e minuut trapte Levtsjenko van 25 meter afstand raak. Vitesse beleefde op de openingsdag een zware afgang tegen FC Groningen, dat de laatste vier jaar niet meer in Arnhem wist te winnen.