LEEUWARDEN - Cambuur Leeuwarden heeft zich vrijdag in de Jupiler League uitstekend hersteld van de nederlaag tegen FC Zwolle van vorige week. Het elftal van trainer Jurrie Koolhof versloeg het nog ongeslagen FC Emmen met 6-2. Bij rust was de stand al 3-0.

Cambuur nam door de zege de eerste plaats weer over. De Friezen delen de koppositie met Excelsior, dat AGOVV in Apeldoorn met 3-2 versloeg. Cambuur en Excelsior hebben na vier wedstrijden negen punten.

Nassir Maachi maakte twee treffers voor Cambuur. De andere doelpunten kwamen op naam van Sandor van der Heide, Danny Guijt, Ruud ter Heide en nieuwkomer Mark de Vries. Hij ondertekende donderdag een tweejarig contract. Huurling Tim Matavz scoorde beide doelpunten voor Emmen.

Excelsior

Excelsior kende tegen AGOVV meer moeite. De ploeg van trainer Ton Lokhoff keek bij rust nog tegen een achterstand van 1-0 aan. Dries Mertens scoorde. Chiro N'Toko hielp Excelsior halverwege de tweede helft met een eigen doelpunt langszij, waarna Adnan Alisic en Michel van Guldener de wedstrijd beslisten. De tweede treffer van Mertens kwam te laat om Excelsior nog te verontrusten.

De wedstrijd tussen titelkandidaten FC Zwolle en VVV eindigde onbeslist: 1-1. Zwolle heeft nu acht punten, VVV zeven. Scheidsrechter Jack van Hulten maakte bij de spectaculaire Brabantse derby tussen Helmond Sport en FC Eindhoven (4-3) zijn rentree. Hij leidde enige tijd geen wedstrijden, na het conflict in het oefenduel tussen VVV en PSV. Daarin zou hij Ibrahim Afellay hebben uitgemaakt voor 'tyfushond'. De commissie van beroep van de KNVB sprak Van Hulten echter vrij van belediging.

Veendam pakte de eerste punten van het seizoen door RBC Roosendaal met 3-2 te verslaan.