AMSTERDAM - Pieter Vink heeft de reputatie van Nederland in Oostenrijk geen goed gedaan. Het gastland van het EK wijt de nederlaag van hun ploeg tegen Kroatië aan slechts één man: de Nederlandse scheidsrechter.

Na slechts vier minuten spelen beoordeelde Vink een lichte duw van Aufhauser als een strafschop. Luka Modric maakte daaruit de enige treffer van de wedstrijd. In de laatste minuut werd de Oostenrijkse-spits Roman Kienast onderuit getrokken in het strafschopgebied van Kroatië. Daarvoor floot Vink echter niet.

Het populaire radiostation Hitradio hield maandag een minuten lang betoog over het optreden van Pieter Vink. De presentator voegde met een wraakzuchtige ondertoon toe dat het doodzonde is dat Nederland - Italië niet geleid wordt door een Oostenrijker.

Team

Ook het team was duidelijk in haar beoordeling van Vink. "Als een arbiter al na drie minuten een strafschop wil geven, dan moet het een glaszuivere zijn. Ik hoop voor hem dat hij geen fout heeft gemaakt", merkte de bondscoach Josef Hickersberger cynisch op.

"Als hij deze strafschop had gegeven tegen grote landen als Duitsland of Italië, had hij geen internationale wedstrijd meer gekregen", beweerde de Oostenrijkse middenvelder Joachim Standfest. "Geen enkel ander land zou deze strafschop hebben gekregen."

De boulevardkrant Österreich gaf Vink de schuld van het feit dat de Oostenrijkse EK-droom al na 180 seconden uiteen was gespat. "Een doodsteek na drie minuten", kopte het tabloid.

Arsenal

Vink, die sinds dit seizoen op de elitelijst van de UEFA staat, maakte zich eerder dit seizoen ook al niet populair in Londen. Tijdens de kwartfinale van de Champions League tussen Arsenal en Liverpool blunderde de leidsman opzichtig toen Dirk Kuijt in zijn eigen strafschopgebied Aleksandr Hleb onderuit haalde. Vink besloot echter niet te fluiten voor de overtreding waarna Arsenal het miljoenenbal mocht verlaten.

De Nederlandse pers was maandagochtend overigens wel lovend over het optreden van Pieter Vink tijdens Oostenrijk - Kroatië.