BERN - Ontspannen als altijd verrichtte Roberto Donadoni zondagavond in het Stade Suisse van Bern de laatste voorbereidingen op het eerste EK-duel van zijn ploeg met het Nederlands elftal. De bondscoach liet eerst een groot deel van de training over aan zijn assistenten.

Donadoni heeft naar eigen zeggen de beschikking over 23 fitte spelers. Verdedigers Marco Materazzi en Christian Panucci kenden in de aanloop van de ontmoeting met het Nederlands elftal kleine fysieke problemen. "Maar ze kunnen allebei spelen"', bevestigde de trainer met de grijze haardos en krullen.

Italië is volgens Donadoni klaar voor de ontmoeting met het Nederlands elftal. "We hebben ons heel goed voorbereid", zei de trainer van de wereldkampioen. "De ploeg lijkt klaar voor dit kampioenschap, al geeft dat geen garanties op een goed resultaat. Ik heb gehoord dat Robben wegens een blessure niet tegen ons speelt. Maar ik zie dat niet als een voordeel. Van Basten beschikt alleen maar over goede spelers. De vervanger van Robben zal heel erg gemotiveerd zijn."

Italië moet het tijdens de Europese eindronde zonder Fabio Cannavaro stellen. "Dat is een enorme aderlating", weet Donadoni. Hij benadrukte dat hij Van Basten, een voormalig ploeggenoot bij AC Milan, nog steeds als een goede vriend beschouwt. "We waren hele goede vrienden en dat is nog steeds het geval. Al spreken we elkaar nu maar twee of drie keer per jaar. Ik heb Van Basten zo'n twee maanden geleden voor het laatst gesproken. Hij was een uitstekende voetballer en ik beschouw hem behalve als vriend ook als een goede trainer."

Vermoedelijke opstelling Italië: Buffon; Zambrotta, Barzagli, Materazzi en Grosso; Gatusso, Rossi, Ambrosini en Camoranesi; Di Natale en Toni.

Bekijk voor al het nieuws de EK-special.