BADEN - Het Italiaanse voetbaleftal, op het EK maandag de eerste tegenstander van Oranje, staat er mentaal beter voor dan in 2006 op het WK. Dat is althans de mening die Andrea Pirlo vrijdag ventileerde in het onderkomen in Baden, ten zuiden van Wenen.

De belangrijke middenvelder van de wereldkampioen en AC Milan kan het weten als ervaringsdeskundige. "Vergeleken met twee jaar geleden zit het beter in onze hoofden. We weten heel precies wat onze kwaliteiten zijn. Italië wacht al veertig jaar op een Europese titel. Dat stimuleert. Het zou prachtig zijn de trofee na zo'n lange tijd weer eens mee naar huis te nemen."

Het ontbreken van aanvoerder Fabio Cannavaro, die is geopereerd aan gescheurde enkelbanden, is volgens Pirlo vervelend maar geen halszaak. "Het is zeker een groot verlies, maar Italië kan het ook zonder hem. We hebben goede alternatieven. We zijn hier echt voor de dubbel, zoals het grote Duitsland in de jaren 70 of Frankrijk in het WK 1998 en EURO 2000."

Evenals verscheidene collega's is ook Pirlo onderwerp van aanhoudende transfergeruchten. Volgens de media willen Chelsea, Real Madrid en FC Barcelona de 29-jarige vrijetrappenspecialist en spelverdeler graag inlijven. "Persoonlijk heb ik met niemand gesproken, maar mijn zaakwaarnemer heeft aanbiedingen gekregen uit Spanje en Italië. Dat streelt me. Maar bij Milan heb ik alles wat mijn hartje begeert."

Voor al het EK-nieuws: ek.nusport.nl