LAUSANNE - Marco van Basten denkt dat de wedstrijd tegen Italië te vroeg komt voor Robin van Persie, waar het gaat om een plaats in het basiselftal. De bondscoach zei dat vrijdag tijdens een bijeenkomst van Oranje in het Olympisch museum van Lausanne.

"Hij gaat per dag vooruit en daarover zijn we zeer tevreden", zei de bondscoach. "Maar het is logisch dat hij vooral in conditioneel opzicht nog het nodige moet inhalen."

De wedstrijd tegen Italië, de eerste van Oranje op het EK, is aanstaande maandag. Van Persie traint sinds woensdag met de groep mee. Daarvoor oefende hij individueel, zonder bal.

Definitieve mededelingen deed Van Basten nog niet over het onderwerp. "We kijken van dag tot dag hoe het gaat. De zaken ontwikkelen zich in hoog tempo."

Conclusies

Over wie er wel speelt tegen Italië liet Van Basten zich evenmin uit. "In grote lijnen zijn we er wel uit, maar een paar dingen wil ik nog bekijken. We hebben de laatste weken een bepaalde lijn ingezet en die blijven we volgen. Maar uiteraard trekken we uit de opgedane ervaringen wel conclusies. We trainen momenteel op meerdere scenario's."

Volg al het EK-nieuws op de EK-special van NU.nl.