BASEL - Een fotomontage met in de hoofdrol Leo Beenhakker heeft ook bij de Europese voetbalbond UEFA tot boze gezichten geleid. Het Poolse tabloid Super Express publiceerde woensdag een foto van Beenhakker, die de hoofden van de Duitse bondscoach Joachim Löw en aanvoerder Michael Ballack vasthoudt.

Daarboven staat: 'Leo, bezorg ons deze hoofden'. Polen speelt op 8 juni tijdens het Europees kampioenschap voetbal tegen Duitsland. "We weten al sinds de loting dat deze wedstrijd bepaalde sentimenten met zich meebrengt. Maar dit is iets waar we absoluut niet blij mee zijn", aldus een woordvoerder van de UEFA donderdag.

Beenhakker, bondscoach van Polen, liet eerder al weten de grap niet te kunnen waarderen. "Waardeloos. Hieraan kun je zien wat voor zieke mensen er op deze wereld lopen", aldus de Nederlander.

Poolse tegenstand

Zelfs de Poolse ambassadeur in Duitsland, Marek Prawda, voelde zich donderdag geroepen te reageren op de publicatie van Super Express. "Wat een idiote onsmakelijkheid. Ik wens deze krant al het slechte toe", aldus Prawda. "Zeker in een periode waarin de fans van beide landen elkaar zullen ontmoeten, kan je zoiets niet maken."

De harde kritieken weerhield Super Express er niet van donderdag opnieuw het vuurtje op te stoken. Ditmaal kopte de boulevardkrant met 'Duitsland, we verslaan jullie - zoals altijd'. Volgens de hoofdredacteur moeten de teksten niet als een provocatie worden gezien. "Het ziet er brutaal uit, maar is slechts een symbolische weergave van de verwachtingen van onze lezers", aldus de Poolse journalist.