AMSTERDAM - Clarence Seedorf zegt woensdag in AD Sportwereld, De Telegraaf en Voetbal International waarom hij niet mee wil naar het EK. De middenvelder voelt zich niet gewaardeerd door bondscoach Marco van Basten.

"Ik heb er moeite mee dat ik zo laag sta in zijn hiërarchie. In het hoofd van Van Basten sta ik op de 28ste plaats", zei Seedorf in De Telegraaf.

Garanties

"Garanties hoef ik niet, alleen het gevoel een belangrijk onderdeel van het team te zijn. Ik ben teleurgesteld. Euro 2008 was misschien mijn laatste kans op een groot toernooi. Maar ik begreep maanden geleden al dat de bondscoach het niet in me zag zitten", vervolgde de 32-jarige Seedorf.

De 87-voudig international legt in AD Sportwereld uit hoe hij terugkijkt op zijn periode onder Van Basten. "Deels met gevoelens van frustratie, deels geëmotioneerd. Het was en is mijn droom ooit succes te hebben met Oranje."

Media

Van Basten zag het sinds zijn aanstelling in 2004 lange tijd niet zitten in Seedorf, maar riep de ster van AC Milan na twee jaar plots op. "Terugkijkend heb ik het gevoel dat hij me alleen maar heeft teruggehaald, omdat hij onder druk stond van de kranten en televisie", aldus Seedorf in De Telegraaf.

De relatie tussen beide was nooit goed en bereikte een dieptepunt tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Slovenië (2-0 zege) in oktober 2007 en tegen Wit-Rusland (2-1 nederlaag) een maand later.

Aanvoerder

Bij afwezigheid van captain Edwin van der Sar en reserve-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst hoopte Seedorf tegen Slovenië op de band. Van Basten koos echter voor Rafael van der Vaart en na diens vervanging voor Wesley Sneijder.

"Dat vond ik een gemiste kans", zei Seedorf in VI. "Niet omdat ik die band nou zo nodig om moet, maar Van Basten had een statement kunnen maken. Dan had hij ten overstaan van iedereen kunnen tonen dat hij serieuze plannen met me had en blij was me erbij te hebben."

Privileges

Een maand later liet Seedorf de wedstrijd tegen Wit-Rusland (2-1 nederlaag) schieten. Oranje was al zeker van het EK en Seedorf vroeg om rust met het oog op het drukke programma met Milan. Van Basten zei dat voor anderen privileges zijn weggelegd, maar dat Seedorf deze kans moest aangrijpen zich te bewijzen in Oranje.

Hij koos echter voor een terugkeer naar Milan. "Van Basten sprak tegen me alsof ik een piepeltje was dat net kwam kijken in het topvoetbal", vertelde Seedorf toen aan VI. "Die man begrijpt weinig van omgang met spelers."

Gevoel

Na een gesprek in januari 2008 voelt Seedorf zich niet veel beter: "Hij moet me gewoon niet, zo voel ik dat. Klaar. De komende tijd ga ik goed nadenken wat ik met dat gevoel ga doen." Zijn keuze is inmiddels bekend. "Ik ga niet naar het EK. Het doet me heel veel pijn en druist in tegen mijn verantwoordelijkheidsgevoel", aldus Seedorf in VI.

"Ik hoop na het EK een nieuwe start te kunnen maken met Bert van Marwijk als bondscoach. Dan ben ik gewoon weer beschikbaar voor Oranje. En als de jongens er straks op het EK in geloven, kunnen ze voor een grote verrassing zorgen. Ook zonder mij."