Chelsea heeft woensdag op eigen veld de finale bereikt van de Champions League. De ploeg van veldtrainer Henk ten Cate versloeg Liverpool in de verlenging met 3-2. Het eerste duel op Anfield Road eindigde vorige week in 1-1. Dat was in Londen ook de stand na negentig minuten.

In de finale treft Chelsea op 21 mei in Manchester United opnieuw een Engelse tegenstander. Beide clubs strijden de komende maand niet alleen om de belangrijkste Europese prijs voor clubteams. Twee wedstrijden voor het einde delen Manchester en Chelsea ook de eerste plaats in de Engelse competitie.

Penalty

Uitgerekend Frank Lampard eiste woensdag een hoofdrol voor zich op in de, vooral na rust, spectaculaire wedstrijd. De middenvelder ontbrak zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Manchester United (2-1) wegens de dood van zijn moeder. Toen Michael Ballack in de achtste minuut van de verlenging in het zestienmetergebied werd gevloerd door Sami Hyypia, twijfelde de Engels international geen moment. Lampard schoot de strafschop hard raak en toonde daarna zijn emoties.

Didier Drogba besliste kort daarna, met zijn tweede doelpunt, het duel definitief. De tegentreffer van Ryan Babel kwam te laat. De international van Oranje verving in de verlenging Fernando Torres. Dirk Kuijt, de andere Nederlander bij Liverpool, startte wel in het basiselftal.

Het was alweer de derde keer in vier seizoenen dat Liverpool en Chelsea het in de halve eindstrijd van de Champions League tegen elkaar opnamen. Tijdens de twee voorgaande dubbele ontmoetingen, in 2005 en 2007, trok Liverpool nipt aan het langste eind. Woensdag was de finale lange tijd opnuieuw serieus in zicht voor 'The Reds'.

Gevaarlijk

Chelsea was in de eerste helft de bovenliggende partij en liet zien dat het niet voor niets al 67 achtereenvolgende duels ongeslagen is op Stamford Bridge. Het eerste half uur bleven serieuze kansen uit. Chelsea was via afstandsschoten van Didier Drogba en Michael Essien wel het gevaarlijkst.

Oud-Feyenoorder Salomon Kalou brak na 33 minuten de wedstrijd open. De Ivoriaan ontsnapte, op de rand van buitenspel, aan de verdedigers van Liverpool. Doelman Claudio Reina kon de inzet van Kalou nog stoppen. De rebound van Drogba was wel raak: 1-0.

Het doelpunt nam de hoop bij de supporters van Liverpool op een goed resultaat voor een deel weg. Gezien de historie hadden zij vooraf toch al enige twijfels over een goede afloop. Niet alleen wegens de goede thuisserie van Chelsea. Liverpool wist de laatste acht duels op Stamford Bridge niet te scoren.

Na rust gaf Chelsea het initiatief echter snel uit handen. Kuijt kreeg in de 48e minuut een ideale kans op de gelijkmaker. Doelman Peter Cech reageerde attent. Even later moest de Tsjech toch een treffer toestaan. Yossi Benayoun bezorgde bal na een knappe actie bij Torres. De topscorer faalde niet: 1-1.

Vol overgave

In het restant speelden beide clubs vol voor de winst. Liverpool was in de reguliere speeltijd het dichtst bij de winnende treffer. Oud-Willem II'er Hyypiä leidde in de noodzakelijke verlenging echter de uitschakeling van zijn ploeg in. Nadat scheidsrechter Roberto Rosetti eerst nog een doelpunt van Michael Essien afkeurde, kon de Italiaan kort daarna niets anders doen dan de bal na een onhandige overtreding van Hyypiä op de stip leggen. Lampard bleek tegen de druk bestand, waarna Drogba het duel definitief besliste: 3-1. De tegentreffer van Babel gaf Liverpool nog even hoop. Chelsea gaf de voorsprong nu echter niet meer uit handen.