AMSTERDAM – Landskampioenen en rellen, het één lijkt dit seizoen met het andere verbonden. Was er bij PSV daags na het behaalde kampioenschap de ruzie tussen algemeen directeur Jan Reker en doelman Gomes. In België is er nu ook een twist ontstaan bij nummer één Standard Luik.

Het Belgische blad Het Laatste Nieuws schrijft dat de landskampioen Steven Defour, Marouane Fellaini en Axel Witsel niet wil afstaan aan de Olympische ploeg voor hun toernooi in Peking. In die periode speelt Standard namelijk voorronde Champions League en hierin wil de club op volle sterkte aantreden.

De ploeg wil er dan ook alles aandoen om het trio in België te houden. Standard wil eventueel zelfs de kwestie rond de mensenrechten in China gebruiken om zijn doel te bereiken. De club zit derhalve vandaag met de Belgische voetbalbond om de tafel.

Reglementen

Toch heeft Standard reglementair gezien geen poot om op te staan. De FIFA-regels bepalen immers dat een speler die een selectie voor zijn land weigert een speelverbod van vijf dagen voor en na de interland in kwestie krijgt. Het laatste redmiddel voor de club is dat deze zich kan beroepen op gewetensbezwaar.

Defour en co zouden niet kunnen sporten in een land dat er principes op nahoudt die tegen hun overtuiging ingaan en willen verwijzen naar het niet-naleven van de mensenrechten door China in Tibet. Opvallend is dan echter dat reservedoelman Jérémy Devriendt, linksback Landry Mulemo en aanvaller Reginal Goreux wel zonder probleem naar Peking mogen.

©NUsport