BOEDAPEST - Na een jaar in de luwte heeft Erwin Koeman de voetbalwereld verrast met zijn keuze voor Hongarije. De voormalige trainer van RKC Waalwijk en Feyenoord werd donderdag in Boedapest gepresenteerd als nieuwe bondscoach. "Dit zal voor iedereen als een grote verrassing komen, maar juist dat vind ik wel mooi", zei de 46-jarige Koeman.

Zijn naam dook de afgelopen weken op als mogelijke trainer van Vitesse en MVV. "Met beide clubs heb ik inderdaad gesproken. Een maand geleden had ik ook geen moment gedacht dat ik bondscoach van Hongarije zou worden. Zowel in mijn spelers- als trainerscarrière is geen duidelijke lijn zichtbaar, daar doe ik niet aan. Mijn gevoel brengt me hierheen", aldus Koeman.

De oud-speler van FC Groningen, PSV en KV Mechelen had slechts twee gesprekken nodig om overtuigd te raken door de Hongaarse voetbalbond. "In de kwalificatie voor het EK eindigden ze in de groep als zesde met slechts twaalf punten, dat was heel teleurstellend voor Hongarije. Aan mij de taak om beter te presteren, dat lijkt me een hele mooie uitdaging", aldus Koeman. Het vertrouwen in de Nederlander blijkt groot. De vijftien bestuursleden van de bond kozen unaniem voor Koeman als nieuwe bondscoach, een unicum in Hongarije.

In de kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap in 2010 zitten de Hongaren in een loodzware groep met onder meer Portugal, Zweden en Denemarken. "Gekscherend zeggen ze hier al dat ze naar het WK willen, maar realistisch gezien wordt dat een hele moeilijke opgave", denkt Koeman. Hongarije plaatste zich in 1986 voor de laatste keer voor het WK.

Eerste drie

Koeman ondertekende donderdag een contract tot en met de laatste kwalificatiewedstrijd. "Maar als we bij de eerste drie eindigen, kan ik probleemloos voor twee jaar bijtekenen. Het doel is om de Hongaarse ploeg een nieuw gezicht te geven. In het voetbal heb je bijna geen tijd, maar ook dat is een uitdaging die ik graag aan ga."

Koeman krijgt als 'supervisor' ook de verantwoording over de nationale ploegen onder twintig en onder zeventien jaar. De oud-international heeft in de hoofdmacht van Hongarije onder anderen de beschikking over PSV'er Balázs Dzsudzsák en Boldizsár Bodor van Roda JC. "Van de internationals speelt 99 procent in het buitenland. De ploeg is vrij jong, gemiddeld rond de 24 jaar, dus alle ervaring is welkom."

Trainingskamp

In mei gaat Koeman tien dagen op trainingskamp met de Hongaren. De ploeg speelt dan oefenwedstrijden tegen Griekenland en Kroatië. De Nederlander krijgt in eerste instantie een Hongaarse assistent. Of hij ook hulp uit Nederland naast zich op de bank wil hebben, weet Koeman nog niet.

Broederliefde

Ronald Koeman, begin deze week ontslagen als trainer van Valencia, heeft de verrassende carrièremove van zijn oudere broer volledig gesteund. "Hij vond het geweldig. Zeker omdat hij zelf ook veel voelt voor het bondscoachschap", aldus de kersverse keuzeheer van Hongarije.