ZEIST - De voetbalbond KNVB heeft donderdag ingestemd met een inkrimping van de play-offs. De nummers een tot en met vier spelen geen play-offs, zijn zeker van een ticket voor de Champions League (kampioen), voorronde Champions League (nummer twee) en UEFA Cup (nummer drie en vier).

De nummers vijf tot en met acht spelen in een 'best of three' om het laatste UEFA Cupticket. De KNVB stemt daarmee grotendeels in met het voorstel van de achttien eredivisieclubs, verenigd in de ECV.

Kansje

De KNVB zegt de clubs, die unaniem voor dit model zijn, een kans te willen geven van deze variant een succes te maken. Na een jaar wordt de nieuwe opzet geëvalueerd, waarna de KNVB opnieuw een besluit zal nemen.

De voetbalbond wilde de huidige opzet van de play-offs graag in stand houden. De afgelopen jaren speelden de nummers twee tot en met vijf om een plaats in de voorronde van de Champions League. ,,Wij vonden veranderingen eigenlijk niet nodig. Tot het einde van de competitie was er immers strijd en dat maakte de play-offs sportief gezien succesvol'', staat in een reactie van de bond.

Slap aftreksel

Directeur betaald voetbal Henk Kesler liet eind maart nog weten weinig te zien in het voorstel van de ECV. ,,Wat overblijft is een slap aftreksel, met als troostprijs een plaats in de tweede voorronde van de UEFA Cup'', aldus Kesler.

De play-offs om promotie/degradatie blijven ongewijzigd. Ook het bekertoernooi blijft dezelfde opzet houden. De KNVB wees de suggestie van de ECV af om het toernooi vanaf de achste finales uit te breiden met returnwedstrijden.